Entree voor een kerk? God hoort gratis te zijnpagina 1
Kerk of organisatie: Org.Nederland
thema: Kerkgebouw
link:http://www.kerkpleinamersfoort.nl/modules.php?name=Print&file=article&sid=19100
datum van plaatsing: 03-09-2017
Entree voor een kerk? God hoort gratis te zijn
We waren in Zuid-Engeland en wilden naar de kathedraal van Canterbury. Dat majestueuze gebouw waar in de twaalfde eeuw aartsbisschop Thomas Becket met geweld om het leven kwam.

 

Stijn Fens © Trouw

 

 


 

We zagen de kathedraal al van veraf liggen. Dat gaf vertrouwen. Je moest een poortje door. Ik was al bijna bij de ingang toen ik een bord aan de muur zag hangen: ‘Toegang 12,50 pond’. Nu heb ik weinig principes in mijn leven, maar betalen om een kerk in te mogen: daar pas ik voor. God is gratis.

Nu zag ik op datzelfde bord dat er die avond een Evening Service met preek zou zijn. Dan zouden ze toch geen toegang heffen? Een koopje.

We gingen eten en vergaten de tijd. Tien minuten te laat glipten we de kathedraal in. De kinderen bleven buiten wachten. We werden opgewacht door een priester of diaken met een slecht humeur van minstens achthonderd jaar oud. Hij verwees ons naar het koorgestoelte. Daar werden we opgewacht door een aardige oude man die ik er stiekem van verdacht in een ver verleden weerman van de BBC te zijn geweest. Hij gaf ons een boekje en bracht ons naar onze plaats. Ik sloeg het boekje open en zag dat we aan het begin van de Evening Service waren. Dit zou nog minstens een uur gaan duren. En onze kinderen stonden buiten, onwetend en al. Dus wij er weer uit. Op kousenvoeten en niemand aankijkend.

De humeurige dienaar van God bij de kerkdeur was woedend. “Dit is erg respectloos”, beet hij ons toe. Ik wilde nog zeggen: “ Nee, entree vragen om met Onze Lieve Heer in contact te komen, dat is fraai.” Maar nog een moord in de kathedraal leek mij overdreven.

Een dag later, op weg naar het door God persoonlijk aangelegde Isle of Wight, maakten we een tussenstop in Winchester.

volgende pagina