TERUG
Financiën
Maatschappelijke waarde kerken 400 miljoen

Maatschappelijke waarde kerken 400 miljoen
UTRECHT De waarde van maatschappelijke activiteiten van de twee grootste kerken in Nederland bedraagt jaarlijks minimaal vierhonderd miljoen euro.
Dat blijkt uit een berekening van het onderzoeksbureau Kaski dat woensdagmorgen in Utrecht is gepresenteerd. De onderzochte kerken zijn de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland die samen naar schatting negentig procent van de christenen in Nederland vertegenwoordigen.

Sociale activiteiten leveren de grootste bijdrage: 325 miljoen euro. Daaronder vallen onder meer pastorale zorg, diaconale hulpverlening en jongerenwerk. In totaal bereiken de plaatselijke gemeenten en parochies met deze activiteiten zo’n 1,4 miljoen mensen. Het aantal betrokken vrijwilligers is 175.000.

Bijna tachtig procent van de kerken organiseert culturele activiteiten zoals het openstellen van kerkgebouwen voor bezichtigingen en concerten. De totale waarde daarvan is 45 miljoen euro. De dertigduizend vrijwilligers bereiken zo’n 1,7 miljoen mensen.

In het onderzoek is ook de bijdrage van parochies en gemeenten aan het instandhouden van de ongeveer 1750 rijksmonumentale kerken betrokken. Aan onderhoud wordt jaarlijks bijna dertig miljoen euro besteed.

Het Kaski-onderzoek De kerk telt is uitgevoerd in het kader van de jaarlijkse geldwervingsactie Kerkbalans die in de Rooms-Katholieke Kerk (4,2 miljoen leden), de Protestantse Kerk in Nederland (1,8 miljoen leden) en enkele kleine kerken wordt gehouden. Woensdagmorgen was daarvan de aftrap in de Jacobikerk. Daar zijn ook de inkomstencijfers over 2008 en deels over 2009 bekendgemaakt. De kerken blijken de inkomsten stabiel te houden, maar de kosten stijgen. Onder meer door het onderhoud aan kerkgebouwen.

De Rooms-Katholieke Kerk haalde in 2008 met Kerkbalans ruim 115 miljoen euro op, een stijging van 0,6 procent. De inkomsten uit vermogen en bezittingen bedroegen ruim 57 miljoen euro, een stijging van 4,4 procent. De inkomsten bedroegen daarmee bijna 173 miljoen. De uitgaven stegen echter tot 180 miljoen met als resultaat een tekort van zeven miljoen euro. Voor 2009 is de schatting dat de inkomsten nagenoeg gelijk blijven aan die van 2008.

De Protestantse Kerk in Nederland geeft geen totale inkomsten op, maar kan slechts op basis van ongeveer dertig procent van de gemeenten gegevens verstrekken. Daaruit blijkt dat de toezeggingen voor 2009 nauwelijks stegen vergeleken met een jaar eerder. Uit de praktijk blijkt vaak wel dat kerkleden uiteindelijk meer betalen dan ze vooraf hebben aangegeven.

Voor 2008 geldt dat de inkomsten stegen met zo’n 3,5 procent en dat minder mensen dan het jaar ervoor meer geld gegeven hebben. Tegelijk blijkt een aantal kerkleden dat wel gezegd had bij te dragen, dat niet heeft gedaan. De Protestantse Kerk wijt dat aan de kredietcrisis en de economische recessie.

Download en lees
  HIER het hele onderzoeksrapport


bron: Ned Dagblad uitgave: 13 jan 2010
bericht nr. 9997 :  geplaatst op 13-01-2010 en 1041 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken