TERUG
Huwelijk
Valentijnsdag 2010 wordt eerste Relatiezondag in kerken

Valentijnsdag 2010 wordt eerste Relatiezondag in kerken
Amersfoort - Alpha Nederland roept zondag 14 februari 2010 uit tot de eerste Relatiezondag. De organisatie vraagt kerken om rond Valentijnsdag extra aandacht te besteden aan huwelijken en relaties.
Met het initiatief wil Alpha het belang van duurzame relaties benadrukken in kerk en maatschappij.
,,Dat past heel goed bij Valentijnsdag”, zegt woordvoerder Marleen van der Hoeven van Alpha Nederland.

Hanneke Goudappel
De organisatie biedt kerken verschillende ideeën aan, in een gratis te downloaden actiepakket. Zo komt er een preekschets van ds. Arenda Haasnoot, vicevoorzitter van de PKN-synode, die kerken kunnen gebruiken. Daarnaast heeft Alpha een handleiding voor een romantische en leerzame workshop over relaties: Love in Action.
 
Alpha Nederland biedt kerken al sinds 2004 de Marriage Course aan, een huwelijkscursus van zo’n zeven avonden om je relatie te versterken. Het aantal plaatsen waar deze cursus wordt gegeven groeit jaarlijks. Inmiddels telt Alpha Nederland er 175 per jaar, en daarnaast nog 35 plaatsen waar de huwelijksvoorbereidingscursus Premarriage Course wordt aangeboden.
De teams die deze cursussen geven hebben al bericht ontvangen over de Relatiezondag. ,,Daar hebben we heel positieve reacties op ontvangen”, vertelt Van der Hoeven. ,,Meteen al heeft een aantal kerken aangegeven dat ze mee willen doen. Ze zien het ook als kans om de Marriage Course breder neer te zetten dan alleen voor kerkmensen.”
 
Dat is ook de insteek van de Relatiezondag. ,,De dag is bedoeld voor álle stellen die hun relatie willen versterken. Of ze nu verkering hebben, samenwonen, getrouwd zijn, kerkelijk of niet-kerkelijk zijn. Een kerk kwam zelf al op het idee om in de week ervoor op straat rozen uit te delen en zo mensen uit te nodigen voor de workshop.”

Scheiding

,,Kerken hebben de maatschappij wat te bieden als het gaat om relaties”, zegt Van der Hoeven. ,,De manier waarop God verbondenheid en relaties bedoelt, komt in onze samenleving onvoldoende uit de verf. Veel te vaak lopen relaties moeizaam en niet zelden wordt een huwelijk beëindigd om die reden.” Rond de kerstdagen en de jaarwisseling, wanneer er tijd is voor bezinning en veel stellen ‘de balans opmaken’, stranden veel relaties. ,,En het effect daarvan op de partners zelf, eventuele kinderen, ja eigenlijk op de hele omgeving is groot. Wij geloven dat christenen en kerken op dit gebied kunnen en mogen tonen dat het ook anders kan. God is bij uitstek relationeel en wij kunnen heel veel van Hem leren.”
 
,,We hopen van harte dat de kerken deze dag zullen aangrijpen om werk te maken van relaties”, zegt Minella van Bergeijk, stafmedewerker Marriage Course. ,,Mensen worden veel te weinig gestimuleerd en uitgedaagd in de huidige maatschappij om trouw te blijven, dan wel getrouwd te blijven. Relaties zijn het waard om in te investeren. Het huwelijk zorgt voor meer stabiliteit en zekerheid dan enige andere vorm van partnerschap.
 
i Meer informatie verschijnt binnenkort op www.alphaconnect.nl . Vanaf januari zal ook de preekschets van ds. Arenda Haasnoot hier te downloaden zijn
 
 
 

bron: Friesch Dagblad uitgave: 15 dec 2009
bericht nr. 9880 :  geplaatst op 15-12-2009 en 1112 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken