TERUG
Huwelijk
Trouwen
Raad v.Kerken Amf
Vlak voor de kerstdagen willen ze gaan trouwen. Ook in de kerk. Voor Gods aangezicht. Twee dertigers, een man en een vrouw. Beiden zijn al eerder getrouwd geweest. Maar die eerste keer kwam de vraag om een Zegen daar niet bij van pas. Deze maal is dat anders. Alsof de tweede keer met meer ernst wordt ondernomen.

Ieder jaar scheiden er in Amersfoort ongeveer 1000 maal twee mensen. En bij tweederde van die scheidingen horen ook kinderen. Dus dan zijn er ongeveer 700 maal X kinderen bij betrokken. En ook al die mensen die er omheen staan. De ouders, de naaste familie en vrienden. Al die grote en kleine mensen maken de scheiding en zijn negatieve en (soms ook) positieve gevolgen mee.

Aan de andere kant zien we dat er in Nederland steeds minder getrouwd wordt. In Amersfoort zien we die trend ook: meer mensen ongehuwd, meer mensen alleengaand. Het CBS heeft aangetoond dat dat ook te maken heeft de rijkdom. Naarmate Nederland welvarender werd, daalde het aantal huwelijken. Als mensen rijker zijn, willen en kunnen ze blijkbaar ook onafhankelijker van elkaar blijven.

Bij dit soort gegevens halen veel mensen de schouders op: ‘een vrije relatie is beter dan een slecht huwelijk’ zeggen ze. Of: ‘het is beter als mensen uit elkaar gaan als het sámen niet meer gaat’. Ik ben het graag met ze eens, alhoewel er bij mij wel wat blijft schuren. Mensen zijn volgens mij niet geschapen voor de alleenzaamheid. Ik gun iedereen een situatie, een relatie waarin liefde, trouw en oprechtheid het leven goed maken. Dat kan in een twee-relatie. Dat kán ook anders en het gáát steeds meer anders. De samenlevingscontracten, de LAT-relaties, de alleengaanden met kinderen - het is allemaal mogelijk.

Maar zou het samen vieren, het vragen om een Zegen, het feest maken, kortom het markeren van de relatie wel voldoende aan bod komen? Is de hechting door de herinnering aan een feest, een Zegen, een belofte niet een heel goede stut als het gebouw van de relatie soms schudt en wankelt? Mijn indruk is dat wij veel, te veel, zelf willen doen. Moeten doen. En dat de tradities, ook de religieuze tradities er juist voor zijn om je te doen beseffen dat je leeft in een groter verband. Een bezield verband, wat mij betreft.


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 09 dec 2009
bericht nr. 9845 :  geplaatst op 09-12-2009 en 1105 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken