TERUG
Evenementen
Open Monumentendag op 12 september 2009
Gemeente Amersfoort

Open Monumentendag op 12 september 2009Open Monumentendag 2009 zal plaatsvinden op 12 september. Het landelijke thema is Op de kaart.


Omschrijving:

Op de kaart betekent aandacht voor monumenten die op een of andere manier ooit op de kaart zijn gezet. Het zijn vaak markante gebouwen die een (stedenbouwkundige) ankerfunctie hebben of op een andere manier op een bijzondere of bepalende plek gelegen zijn. Deze gebouwen worden vaak als iconen van een stad of dorp beschouwd.
 
Van oudsher worden deze gebouwen al aangegeven op landkaarten of plattegronden; stadsgezichten, topografische kaarten, uitbreidingsplannen, gravures en ontwerptekeningen. Ze worden beschreven in reisgidsen en zijn ook op een ansichtkaart verkrijgbaar. Meestal zijn dit dezelfde gebouwen die ook de verbeelding van kunstenaars prikkelden en inspiratie gaven voor tekeningen, schilderijen en gedichten.
 
Het thema zal gaan over structuren in stad en dorp, over de samenhang tussen het monument en zijn omgeving, over de plek van een monument en de groei van een stad of dorp. 
 
Het thema Op de kaart heeft een link met de actualiteit. Duidelijk gemaakt kan worden waarom gebieden beschermd dorps- of stadsgezicht zijn en waarom bepaalde monumenten gemeentelijke of rijksbescherming genieten. Ook het belang van Cultuurhistorische Waardenkaarten en Cultuurhistorische Effectrapportages (CHERS) kan onder de aandacht gebracht worden en gekoppeld worden aan monumenten die daar onderdeel van zijn.

Tot slot hebben de plaatselijke comités met dit thema de mogelijkheid zelf aan te geven welke gebouwen op de kaart gezet zouden moeten worden, in hun ogen behouden zouden moeten blijven.

 


Locatie:

Locaties Open Monumentendag Amersfoort:

 

  • Armando museum bureau Zonnehof 8 -  Amersfoort
  • De Drie Ringen Kleine Spui 18 -  Amersfoort
  • De Mannenzaal Westsingel 47 -  Amersfoort
  • De Observant Stadhuisplein 7 -  Amersfoort
  • De Zonnehof - Zonnehof 8 -  Amersfoort
  • Jacobs van den Hof museum - Zuidsingel 14 -15 -  Amersfoort
  • Mondriaanhuis - Kortegracht 11 -  Amersfoort
  • Museum Jacobs van den Hof - Zuidsingel 14 -15 -  Amersfoort
  • Onze Lieve Vrouwetoren - Krankeledenstraat 22 -  Amersfoort
  • Sint-Joriskerk - Hof 1 -  Amersfoort

 


Toegang:

Gratis toegang tot alle bovenstaande monumenten! 


bericht nr. 9214 :  geplaatst op 15-06-2009 en 1040 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken