TERUG
Evenementen
Open Monumentendag 2009 start in Amersfoort

Open Monumentendag 2009 start in Amersfoort
AMERSFOORT - De opening van de landelijke Open Monumentendag 2009 vindt dit jaar plaats in Amersfoort.
Op donderdag 10 september geeft mr. Pieter van Vollenhoven in de Wagenwerkpklaats het startsein voor het monumentenweekend; hèt weekend waarin gebouwen die anders gesloten blijven, hun deuren openen voor het publiek.
Bij de opening, waar rond de 400 gasten worden verwacht, zullen ook burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper en rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol aanwezig zijn.

Het thema van de landelijke Monumentendag is dit jaar 'Monument op de kaart'. Amersfoort heeft veel bijzondere gebouwen die op allerlei historische kaarten staan afgebeeld. Bijvoorbeeld op stadsplattegronden, topografische kaarten, uitbreidingsplannen en ansichtkaarten. Deze monumenten zijn ook een inspiratiebron (geweest) voor kunstenaars in hun tekeningen, schilderijen en gedichten. Het 'huis met de paarse ruiten', de synagoge, de joodse begraafplaats en het pand aan de Muurhuizen 33 zijn enkele voorbeelden hiervan. In het weekend van 12 en 13 september zijn deze bijzondere gebouwen toegankelijk voor het publiek.


Amersfoort staat ook bekend om haar bijzondere en moderne architectuur. In de jaren vijftig zijn prachtige woningbouwcomplexen ontworpen. Deze zijn kenmerkend voor de Wederopbouwperiode. Ook recent zijn beeldbepalende gebouwen in de stad verschenen. Bekende voorbeelden zijn het Crematorium en begraafplaats Rusthof van E.G.M. Architecten, de Ruïnewoningen in Kattenbroek van architect Heijdenrijk en het stadhuiscomplex van architect Van Kranendonk.


Tijdens het weekend van de Open Monumenten dag kunnen bezoekers zelf of met (bus)excursies de historische en moderne gebouwen van Amersfoort bezichtigen. Èn zich laten verrassen door de harmonie tussen oud en nieuw. Amersfoort weet immers als geen ander haar historische stadsgezicht op een natuurlijke manier te verbinden met moderne architectuur. Daarmee bouwt Amersfoort aan de monumenten van de toekomst.


Ter gelegenheid van het thema 'Monument op de kaart' en van het 750 jarig bestaan van Amersfoort wordt de ontstaansgeschiedenis van Amersfoort afgebeeld in het Amersfoort Magazine. In deze geïllustreerde uitgave zijn de belangrijkste Amersfoortse kaarten met een toelichting, opgenomen. Het magazine is vanaf september onder meer verkrijgbaar bij de Informatiewinkel in de Observant en de VVV.

 bericht nr. 9191 :  geplaatst op 08-06-2009 en 1082 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken