TERUG
Cursussen
Stap in de wereld die RK heet
rkamersfoort
AMERSFOORT - De tafel ligt vol werkmateriaal. Een stapel tijdschriften met als titel ‘Katholieken, wat ze geloven’. Boekjes ‘Intercity bestemming Pasen’. En per deelnemer een verzorgde map met achtergrondmateriaal voor deze ‘catechumenaatsgroep’. Verder koffie, thee en een kaars die midden op de tafel haar licht geeft. Dit is het serieuzere werk, tijdens de eerste avond van de cursus ‘RK voor Beginners’. door Christl Korzelius

Deze groep is bedoeld voor wie speelt met de gedacht om katholiek te worden. Dat kan zijn voor wie niet gedoopt is, of wie gedoopt is in een niet-katholieke kerkgemeenschap. Wie ooit katholiek gedoopt is maar er lang ‘niets meer aan deed', is ook welkom. Voor wie de Alphacursus heeft gedaan, is het een goed vervolg. De cursus duurt een klein jaar, tot december. Elke drie weken maken de deelnemers kennis met allerlei aspecten van het katholicisme en met wat het betekent om als gelovig mens te leven. Zo zijn er avonden over Pasen, over Pinksteren en over Kerstmis. En ook over hoe je kunt bidden, en wat het vieren van de sacramenten te zeggen heeft. Natuurlijk is er een avond over Maria en gaat het over de betekenis van heiligen, verbonden met feesten als Allerzielen en Allerheiligen. Voor wie dat wil, kan de cursus leiden tot het toetreden tot de RK-Kerk met Pasen of Pinksteren 2010. Maar zover is het nog niet. De deelnemers hebben net kennisgemaakt en wisselen ervaringen uit over het askruisje, deelname aan de Eucharistie, vasten en de betekenis van de kerkruimte. De cursus is een dynamisch gebeuren, met uitleg, praten in groepjes, een DVD bekijken, foto's uitkiezen en die bespreken. Dat vraagt een actieve bijdrage van de deelnemers.

Op deze eerste avond van de cursus maken de deelnemers kennis met elkaar. Zes vrouwen, drie mannen en gespreksleidster Edith Vos. Zij is werkzaam als pastoraal werkster in het parochieverband Amersfoort. Zelf trad ze op latere leeftijd toe tot het katholieke geloof. Daardoor weet ze precies hoe het is om bewust katholiek te worden. ,,Ik ben nu achttien jaar katholiek, maar het duurt een poos voor je bepaalde dingen gewoon vindt. Zo is er eenmaal per jaar in het bisdom een dag voor nieuwe katholieken. Ik ervaar dan toch het verschil met de zogenaamde paplepelkatholieken. De RK kerk is een kerk met vrij strikte regels. Samen zoeken we hoe we met Roomse blijheid met die regels om kunnen gaan."

Christian van Barneveld is naar de cursus gekomen op aanraden van de pastor die hem vorig jaar in de echt heeft verbonden. ,,Mijn vrouw is strikt katholiek opgevoed, met elke vrijdag vasten. Zelf kwam ik tijdens mijn basisschoolperiode veel in aanraking met het geloof. Mijn school was onderdeel van het kerkgenootschap der Zevendedags Adventisten. Maar tot ik mijn vrouw ontmoette, was ik nog nooit in een katholieke viering geweest. Wel in katholieke kerken, die fascineerden me. Tijdens onze relatie kwam ik gaandeweg steeds vaker in een katholieke viering en nu voel ik me er thuis. Ik vroeg me toen af: moet ik me laten dopen? De pastor gaf het advies: maak er geen haastklus van. Zo ben ik in deze groep terecht gekomen. Mijn verwachting is dat we hier de tradities en gebruiken beter leren kennen."Voor wie de RK-kerk alleen van buiten kent, is de beginnerscursus een eye-opener.


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 29 apr 2009
bericht nr. 9024 :  geplaatst op 04-05-2009 en 2114 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken