TERUG
Literatuur/boeken
Boek over spirituele samenleving
Raad v.Kerken Amf

Boek over spirituele samenleving
AMERSFOORT - Met de journaaloverzichten rond de jaarwisseling nog vers in het geheugen blijft één ding hangen: de grote wereldproblemen los je niet in een jaartje op. Overbevolking, armoede, werkloosheid, milieuproblemen, criminaliteit: valt de wereld nog te redden?
Nieuwlander Paul Arthur van Doorn meent van wel. Hij schreef er een boek over, dat stapsgewijs een nieuwe inrichting van de samenleving aan het licht brengt.

door Christl Korzelius

In het dagelijks leven is Paul van Doorn werkzaam in de ICT. Een werkterrein dat niet snel verbonden wordt met spiritualiteit en bezinning. Wie hem met bevlogenheid hoort vertellen, kan rekenen op een boeiend gesprek. ‘Als je dit boek wilt snappen, moet je je huidige denkbeelden loslaten en een nieuwe manier van denken opbouwen. Ik heb het geschreven als reactie op de onmacht van veel mensen: de wereld valt toch niet meer te redden. Het fascineert me al van jongs af hoe de wereld in elkaar zit. Wat we moeten constateren, is dat tachtig procent van de wereldbevolking op een of andere manier religieus is. Je zou zeggen: dat geeft een band! Echter, mensen slaan elkaar de hersens in vanwege hun geloof. Daarom besloot ik in kaart te brengen of die geloven onder één noemer zijn te brengen. Uit diverse onderzoeken blijkt: er is iets dat boven de verschillende religies uitgaat. Noem het een ‘universele eenheid’ die gekenmerkt wordt door liefde voor jezelf en je naaste. Op dat moment kwam ik een boek van Bob Coppes op het spoor over bijna-dood-ervaringen en wereldreligies en dat bevestigde deze theorie. Alles bij elkaar vormde dit de basis voor het boek dat ik nu geschreven heb, met als werktitel ‘Hoe we de aarde kunnen redden’, met als ondertitel ‘De spirituele samenleving’. Het appèl dat dit boek doet, is mensen wakker schudden: we hebben zelf de keuze voor de samenleving waarin we leven. Ook jij kunt je stem verheffen en als dat massaal gebeurt, kan er een roep uitgaan naar ons parlement en/of de VN. Zij hebben de positie om structureel iets te veranderen.’

Paul van Doorn deelde zijn boek op in drie delen: een samenvatting van de wereldgeschiedenis, knelpunten in de huidige samenleving en toekomstscenario’s voor als we zo doorgaan, een beschrijving van de spirituele samenleving en een plan hoe daar te komen. Dit laatste deel krijgt een uitwerking op allerlei maatschappelijke terreinen, zoals geloof, wetenschap, opvoeding, economie, gezondheidszorg, werk en energie. In zijn visie zijn geld en macht grote boosdoeners. Het financiële systeem zou moeten worden vervangen door een vernuftig alternatief systeem zonder geld. Eigendom en status zijn dan niet meer interessant. Criminaliteit zal grotendeels verdwijnen. Al met al kan een evenwichtige samenleving ontstaan waarin ieder er op vooruitgaat, ongeacht sociale status. Er is dan voldoende gezondheidszorg, voedsel, huisvesting en bovenal zingeving voor ieder mens. ‘Dit boek is mijn bijdrage aan een betere samenleving. Misschien staan er dingen in waarvan je denkt: onzin! Maar kom dan met positieve aanvullingen of alternatieven. Ik denk dat we niet verder komen als we blijven sleutelen aan het huidige kapitalistische systeem.’

ISBN-13: 978-90-5911-800-3.Paul van Doorn ziet zijn boek als zijn bijdrage aan een betere samenleving. Meer info via www.spirituelesamenleving.nl .

 

 


Vergroot Foto

Paul van Doorn ziet zijn boek als zijn bijdrage aan een betere samenleving. Meer info via www.spirituelesamenleving.nl.

Foto: Hans Verhorst/BDU


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 14 jan 2009
bericht nr. 8559 :  geplaatst op 14-01-2009 en 1188 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken