TERUG
Pastoraat
Zendingsdrang? Podcast in 7 stappen
rkamersfoort
Vanaf eind 2004 werd een heel nieuw medium groot: de podcast, een kort audio- of videoprogramma, dat iedereen kan downloaden en afspelen. Wat meer is, iedereen kan er zelf een maken. Pastor Roderick Vonhögen doet het dagelijks. Hij onthult hoe. Tekst: Egbert Jan Riethof Beeld: Hans van den Heuvel

Op zondag preekt de priester (40) in Amersfoortse parochiekerken. Doordeweeks combineert hij zijn liefde voor nieuwe media met zijn religieuze roeping. "Wow! Ik vond de podcast van het begin af iets geweldigs. Zo anders dan tv, zo bereikbaar, zo persoonlijk en zo geschikt om met anderen in gesprek te komen." Preken ligt dicht bij podcasten, vindt hij: een boodschap brengen en toch onderhoudend blijven. 

1 Inslaan
"Zelf begon ik met laptop, cameratje en een externe microfoon van 10 euro. Upgraden kwam later. Veel uitgeven hoeft niet, al moet je wel investeren in kwaliteit. Er zijn tegenwoordig zoveel podcasts! Als geluid of beeld brak is, abonneren mensen zich niet." Een losse microfoon is beter dan een die in een camera geïntegreerd zit. De dictafoon is een optie voor wie alleen audio maakt. Als camera is de webcam bruikbaar, maar de losse camera geeft meer kwaliteit en armslag. Het kan best een ‘compact camera' voor foto's zijn; de kwaliteit van de video's die deze apparaatjes maken, wordt steeds beter. Behalve pc of Mac is verdere software nodig (zie 4).

2 Bedenken wat je wilt
Zonder een plan sta je met de mond vol tanden. "Vooraf moet je weten wat je te vertellen hebt en voor wie. Anders ga je zwalken," zegt Roderick. "Ik noem maar wat, een Windows Vista-rampenpodcast. Mijn ergste ervaring! Dat kan belangstelling trekken. Of: ik ga naar Frankrijk en richt me op alle francofi elen." Wie een podcast maakt moet in het begin niet te veel willen. Hoe specifi eker, hoe beter. En hoe meer kans dat het publiek de podcast vindt.

3 Een pilot maken
Iedereen die zichzelf voor het eerst hoort of ziet, schrikt. "Wennen, hoor. Maak een proefafl evering en doe het erna beter, vlotter, leuker. Trouwens, als het misgaat tijdens een opname, gewoon doorgaan. Vaak geeft dat de podcast iets extra's mee." Zo gooide Roderick eens al orerend een glas water over een Mac Book Pro. Het siste en knetterde terwijl hij doorpraatte. "Die is duizenden keren gedownload. Op een vliegveld in Italië ben ik eens gearresteerd. Ze vonden me verdacht. Ik ging door met opnemen. Geweldig." Een videopodcast duurt hooguit een minuut of vijf, anders wordt hij te zwaar.

4 Bewerken & converteren
Wil je plakken, knippen, ongepaste woorden elimineren, muziek, jingles of animaties toevoegen, dan is software nodig. "Superhandig voor audio is Cast- Blaster. Kost wel wat. Kant-en-klaar komt de cast eruit, geconverteerd naar mp3, als het daarin niet opgenomen was. Gratis is Audacity, ook goed." Wie beelden wil bewerken heeft genoeg mogelijkheden. VidBlaster is duur, maar krachtig. Moviemaker zit gratis op Windows XP en Vista, net als iMovie op de Je eigen podcast in 7 stappen Zendingsdrang?

5 Online zetten
Waar je je product op het net zet maakt niet uit, maar stel dat je succes hebt, dan zal de host dataverkeer in rekening brengen. Voorkom dit door voor 3 euro een account bij LibSyn (libsyn.com) te nemen. Er is een limiet in de hoeveelheid up te loaden MB's per maand, maar je kunt een duurder account nemen als je de smaak te pakken krijgt. Je krijgt ook opslagruimte voor je serie podcasts, een blog en een RSS-feed.

6 Publiek trekken
De bekendheid moet de podcaster actief en met volharding veroveren. Roderick: "Vertel erover aan vrienden, op forums, op je blog. Google indexeert alles, dus langzaam zullen mensen die podcasts zoeken, en dat zijn er steeds meer, jou vinden. Er ontstaat een sneeuwbaleffect. Mijn eigen vlaggenschip, de dagelijkse ontbijtshow, wordt 6000 keer gedownload. Veel mensen luisteren in de auto. Al mijn programma's, Engelstalig, staan op mijn platform www.sqpn.com. Er zijn 250.000 abonnees, meer dan er naar een lokale omroep luisteren. Als die bal blijft rollen, kan het echt groot worden." LibSyn stuurt een RSS-feed, een tekstbestandje met een link naar de podcast, naar ontvangers als iTunes en Juice. Liefhebbers kunnen zich hier abonneren of kijken of er een nieuwe afl evering is.

7 Uitbouwen & communiceren
Roderick: "Nu ga je langzaam een community bouwen, een club. Je kweekt een band met mensen, vraagt om feedback. Daar reageer jij dan weer op. Dan komen ze terug. Het is zo'n kick op een dag te merken dat iemand uit Nieuw-Zeeland gekeken heeft, of geluisterd. Wow." Rond iedere hobby, elke fi lm, muziekgroep, tv-serie bestaan tegenwoordig podcasts. Steeds meer mensen zoeken ze op, de community's groeien.

Het beantwoorden van geloofsvragen doet Roderick Vonhögen nu al mondeling in zijn populaire podcast The Daily Breakfast, het vlaggenschip van zijn Star Quest Production Netwerk.
Surf voor de podcast naar: The Daily Breakfast

Father Roderick Vonhögen verzorgt voor Radio Maria (middengolf AM 675) het programma 'Katholiek Leven', en wordt uitgezonden om 16:00 uur.

Een dagelijks programma over geluk en gezondheid, films en familie, tv en theologie, computers en kerktorens  Zijn programma's zijn Nederlandstalig en ook te beluisteren via internet via de website: www.katholiekleven.nl

Tips
Denk bij de muziekkeuze aan copyright!  Buma/Stemra let op.
Rechtenvrije muziek: •music.podshow.com.
Voor een mooie animatie bestaan dure én gratis programma's. Je kunt ook een expert iets gelikts laten maken wat je bij alle afl everingen terug laat komen. Veel info op dit Nederlandse portal: www.podplaza.nl.

Meer podcastontvangers:

 

Software

  • Castblaster: www.castblaster.com, €35,33.
  • (Voor de Mac) Übercaster: www.ubercaster.com, €51,65.
  • Audacity: audacity.sourceforge.net, gratis.
  • Vidblaster: http://vidblaster.com, pro-versie €195,-. Mac.

Belangrijk is dat de videocast er als mp4 uit komt, de wereldwijde standaard, ook ondersteund door Microsoft en Apple. En af te spelen op alle mediaspelers, inclusief de populaire naamgever: de iPod.

MEER OP HCC.NL!
Op onze website kunnen leden gebruikmaken van een uitgebreide zoekfunctie. Zoek op ‘podcast' en je krijgt resultaten op het gebied van (verenigings) nieuws, cursussen, achtergronden en surf- en downloadtips over podcasts. Ook is er een speciaal dossier over podcasten beschikbaar waar deze informatie allemaal in gebundeld is.

  Eerder Bericht op Kerkplein Amersfoort

 

 


bron: Intermediair uitgave: 12 nov 2008
bericht nr. 8273 :  geplaatst op 12-11-2008 en 2426 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken