TERUG
Kerkgebouw
Proefschrift over kerkgebouw in Amersfoort-Noord
Amersfoort Noord (PKN)

Proefschrift over kerkgebouw in Amersfoort-Noord
AMERSFOORT - Op donderdag 13 november as hoopt Gert de Jong aan de Radboud Universiteit Nijmegen te promoveren op een proefschrift over kerkopbouw in Amersfoort-Noord.
Een 'gevalsstudie' die, waarschijnlijk, ook lessen voor kerkgemeenschappen elders leert. Een korte samenvatting:

Geen kerkgemeenschap zonder kerkgebouw
In Amersfoort-Noord is sinds begin jaren tachtig veel nieuwbouw verschenen, waardoor ook de protestantse gemeente ter plaatse sterk is gegroeid. Nieuwe wijken met nieuwe mensen vragen om een nieuwe aanpak van het kerkelijk opbouwwerk - dat was althans het idee, bij aanvang. Dat opbouwwerk diende zich vooral te richten op het creëren van onderlinge betrokkenheid en gemeenschap, onder het motto 'omzien naar elkaar'. Een kerkgebouw hoorde uitdrukkelijk niet bij die plannen, dat werd ouderwets gevonden. Bovendien vreesde men, gezien de voortschrijdende ontkerkelijking, te bouwen voor leegstand.

Na meer dan twintig jaar kerkelijk opbouwwerk treft de protestantse gemeente in Amersfoort-Noord inmiddels de voorbereiding voor haar derde kerkgebouw.

Gert de Jong beschrijft en verklaart vanuit de organisatiesociologie in zijn proefschrift hoe die verandering is verlopen: van per se geen kerk in de nieuwbouwwijk naar de gevoelde noodzakelijkheid om wél kerkgebouwen te stichten - een noodzakelijkheid die voornamelijk gevoeld wordt door de geloofsgemeenschap, die traditionelere opvattingen heeft over kerk zijn dan bijvoorbeeld de toenmalige voorgangers en/of bestuurders van de gemeente.

Gert de Jong (Koudekerk aan den Rijn, 1961) studeerde theologie aan de Theologische Universiteit Kampen, waar hij na zijn afstuderen in 1993 werkte als wetenschappelijk projectmedewerker. Tussen 1993 en 2000 was De Jong daarnaast missionair toeruster van de Gereformeerde Kerk Zwolle. Sinds 2001 is hij als onderzoeker verbonden aan het Kaski, bureau voor onderzoek en advies naar religie en samenleving.


Jong, G. de 'Doen alsof er niets is. Sociologische gevalsstudie over een kerkelijke gemeente als dynamische configuratie'. Promotie op 13 november 2008, Radboud Universiteit Nijmegen. Promotor: Prof. dr. F. Huijgen. Copromotor: Dr. J. Jonker.

 

 bericht nr. 8215 :  geplaatst op 01-11-2008 en 943 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken