TERUG
Levens beschouwing
Eenmaal Taizé, voor altijd verkocht
Kerken in Amersfoort
Het Corderius College heeft een unieke troef in handen: de jaarlijkse reis naar Taizé. Dit is een oecumenische geloofsgemeenschap in Frankrijk, die duizenden jongeren uit de hele wereld trekt. Rond Pasen is er weer een groep leerlingen geweest. Vorig jaar ging Thomas Geurts (17) mee en nog altijd denkt hij met bezieling terug aan deze bijzondere reis.

 

Eenmaal Taizé, voor altijd verkocht

 

AMERSFOORT - Het Corderius College heeft een unieke troef in handen: de jaarlijkse reis naar Taizé. Dit is een oecumenische geloofsgemeenschap in Frankrijk, die duizenden jongeren uit de hele wereld trekt. Rond Pasen is er weer een groep leerlingen geweest. Vorig jaar ging Thomas Geurts (17) mee en nog altijd denkt hij met bezieling terug aan deze bijzondere reis.

 

Door Christl Korzelius

 

‘Eigenlijk zag ik er tegenop. Zo'n lange busrit; ik ben altijd wagenziek. Waarom zou ik erheen gaan, met mensen die ik niet ken en terwijl ik niet christelijk ben? Na een jaar twijfelen ben ik toch naar Taizé gegaan. Het was zó indrukwekkend! Vooraf wilde ik geen foto's zien. Ik verwachtte een grote stad met een hoge kathedraal. Het was compleet anders. Zodra we de bus uitstapten, voelde ik de ontspannen sfeer. Mensen van alle nationaliteiten die naar elkaar lachten! Toch was het wel spannend om voor de eerste keer naar een viering te gaan. Hoe zou ik het beleven, zou ik het volhouden? De kerk van Taizé was heel anders dan het beeld dat ik onbewust in gedachten had gevormd. Een laag gebouw zonder ramen, met heel veel bloemen, kaarsen en een groot oranje kleed. Het voelde boeddhistisch aan. De broeders zaten vooraan geknield. De viering begon met een lied, uit duizenden kelen. Je weet niet wat je overkomt! Overal wildvreemden, je kent je buurman niet maar iedereen glimlacht naar elkaar. De liederen waren voor mij onbekend. Maar je kunt ze snel leren doordat ze steeds worden herhaald. Na het zingen kwam de stilte. Dat is een van de belangrijkste dingen in mijn leven geweest: de stilte die door merg en been gaat. Het drukke Amersfoort is dan héél ver weg. Ineens lukte het om zonder ballast na te denken over mijn leven. Na terugkeer merkten mensen dat ik veranderd ben. Taizé, dat is voor mij een gevoel van verbondenheid. Mijn kettinkje met het Taizé-kruisje draag ik altijd, het roept direct herkenning op bij mensen die er ook zijn geweest. Taizé inspireert mij om goed in het leven te staan en contact te zoeken met anderen.'

 

(tussenkop)Wat is Taizé?

Taizé is de naam van een Frans dorp, gelegen tussen Dijon en Lyon. Net buiten het dorp is een oecumenische communiteit gesticht door frère Roger Schutz. Hij deed dit direct na de Tweede Wereldoorlog. De gemeenschap van Taizé telt ongeveer honderd broeders, katholiek en van verschillende protestantse afkomst, uit bijna dertig landen. Alleen al door haar bestaan is de gemeenschap een ‘gelijkenis van gemeenschap', een teken van verzoening tussen verdeelde christenen en gescheiden volken.

Jaarlijks trekken duizenden jongeren uit de hele wereld naar Taizé om korter of langer hier met de broeders samen te zijn. Het maakt niet uit of je bij een kerk betrokken bent. Wel wordt van de bezoekers verwacht aan het Taizé-programma deel te nemen. Dit bestaat uit onder andere driemaal per dag een viering meemaken. Tijdens zo'n dienst wordt er veel gezongen. Markant is de rust, de eenvoud, gezelligheid en het contact met anderen, over grenzen heen.

Taizé vieringen in Amersfoort

Wie de sfeer van Taizé wil proeven, is welkom in de Heilige Geest kerk, Mozartweg 54 (hoek Ringweg Randenbroek). Elke tweede zaterdag van de maand begint hier om 19.00 uur een Taizéviering.

Ik geloof voor Stad Amersfoort 7 mei 2008.


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 07 mei 2008
bericht nr. 7546 :  geplaatst op 15-05-2008 en 2661 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken