TERUG
Kerkconcert
Amer Consort brengt Romantiek
Francisc-Xaver

Amer Consort brengt Romantiek
BINNENSTAD - Het Amer Consort zingt deze lente een programma vol gevoel en natuurschilderingen. Centraal staat namelijk muziek uit de Duitse Romantiek.
Op zondagmiddag 13 april zijn in de St. Franciscus Xaveriuskerk werken te horen van onder andere Brahms en Mendelssohn. Het Amer Consort staat onder leiding van Jeroen Spitteler.Op het programma staan wereldlijke werken van Brahms, Mendelssohn, Gade en Spohr; prachtige liederen op teksten van Duitse dichters zoals Uhland en Schiller. Daarnaast brengt Amer Consort twee geestelijke motetten: Herr, nun lässest du deinen Diener in Frieden fahren van Mendelssohn en Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen van Brahms. Dit laatste mag wel een hoogtepunt in de muziekgeschiedenis genoemd worden. Al deze werken voert het Amer Consort a capella, dus zonder begeleiding, uit.

De Romantiek in de muziekgeschiedenis loopt van het begin van de negentiende tot het begin van de twintigste eeuw. Het is een periode die gekenmerkt wordt door de verbeelding van het gevoel en beschrijving van de natuur. Dichters beschrijven landschappen of natuurverschijnselen en maken vergelijkingen met het leven en de menselijke gevoelens. Componisten gebruiken wisselingen in ritme en variatie in volume om gevoelens uit te drukken. Ook zijn er voor die tijd nieuwe akkoorden te horen, waardoor het soms op “close harmony avant la lettre" lijkt.Ook is de Romantiek de periode waarin musici niet langer in dienst van koning of kerk zijn, maar zelf hun muziek moeten verkopen. Daardoor, en ook omdat muziekstukken voor amateurmusici steeds moeilijker worden, ontstaat de salonmuziek. Dit is wat lichtere en meer toegankelijke muziek, waaronder liederen die gebaseerd zijn op volksliedjes.

Het concert is op zondag 13 april in de St. Franciscus Xaveriuskerk, 't Zand 31 (aanvang 15.00 uur).

Kaarten (aan de kerk) kosten € 12,50 (volwassenen) en € 6,00 (tot 18 jaar).

 

Meer informatie op de website: www.amerconsort.nl.
bericht nr. 7308 :  geplaatst op 15-03-2008 en 1046 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken