TERUG
Pastores / Predikanten
Een wijk is meer dan alleen een groep mensen
rkamersfoort

v at h o r s t e e n g r o e i e n d e g eme e n s c h a p
“Een wijk is meer dan alleen een groep mensen”􀁏

Van Tubbergen naar Hooglanderveen.

 

Een hele stap, maar na vijf jaar Twente was het voor Hans Pauw (39) tijd om in de Keistad aan zijn tweede benoeming te beginnen. Op verzoek van de bisschop, maar ook omdat de nieuwe Amersfoortse pastoor uitdagingen niet uit de weg gaat.

Daar is hij de man niet naar.

Neem de manier waarop hij in het ambt terecht kwam. Zo’n zes jaar verdiende Pauw zijn brood als vertegenwoordiger voor een houtimport firma, toen hij zich langzamerhand ging afvragen ‘of dit alles is’. “Ik realiseerde me steeds meer dat ik eigenlijk van jongs af aan priester had willen worden. Jaren was ik misdienaar, actief in het jongerenpastoraat en had ook altijd een grote interesse in de kerkelijke liturgie.

Daarbij kwam ook dat ik als begeleider betrokken was geraakt bij bedevaarten naar Banneux. Je spreekt dan met zieken en ouderen, drinkt met mensen een pilsje en merkt dan op die reizen, waneer je meer open staat voor jezelf en anderen, dat eigenlijk iedereen wel een stil verdriet heeft. Die verdieping sprak me erg aan, het verticale als aanvulling op het horizontale leven dat we leiden.” Hans Pauw merkte dat hij zich eigenlijk in het kerkelijk werk veel meer op zijn plek voelde dan in zijn werk. “Huwelijk en gezin waren voor mij ook geen vanzelfsprekendheid. Eerder niet dan wel zelfs. Toen heb ik de sprong gewaagd. En vielen veel puzzelstukjes ineens op

hun plek. Ik denk dat ik hartstikke ongelukkig zou zijn geworden, als ik die stap niet had gezet.”

Honderd dagen

Na zijn studie theologie in Utrecht werd Pauw in 2002 tot priester gewijd. En is hij na zijn Twentse jaren nu dus woonachtig in de pastorie van Hooglanderveen, waar hij inmiddels de eerste honderd dagen heeft volgemaakt. In de Sint Josephparochie, waar nu ook Vathorst bij

hoort. “Het zou mooi zijn als er een goede samenhang zou zijn tussen het oude dorp en de nieuwe wijken, van beide kanten uit. Dat geldt ook voor de relatie met andere kerken in Amersfoort Noord”, vindt hij. Waarbij hij zegt te hopen dat Vathorst als gemeenschap groeit. ,”Zo’n wijk is meer dan alleen een groep mensen die naast elkaar woont. Die kerstmarkt die we hier in Hooglanderveen hadden, bijvoorbeeld. Dat soort initiatieven is heel belangrijk”, vindt de man die in het dagelijks leven vaak zijn priesterboordje aan heeft. “Dat geeft mij iets herkenbaars.

Handig, zeker bij mensen die niet meteen doorhebben dat ik de nieuwe pastoor ben.”

Een van de hoogtepunten is de viering op 1 maart in de St. Josephkerk (11.00 uur), gewijd aan dat project. “Met medewerking van het koor de Veen Vocals, met alles een beetje in Afrikaanse sfeer”, vertelt Pauw.

 

Vasten: spiritueel

Soberheid, spiritualiteit en solidariteit, dat is waar het in de vastentijd om draait, zo geeft Hans Pauw de veertig dagentijd in zijn eigen woorden kernachtig weer: “Soberheid, vanuit de vraag of alles wat we gebruiken wel echt nodig is en we niet met minder zouden kunnen.

Spiritualiteit stelt daarbij de vraag naar de essentie. En solidariteit daagt ons uit om over onze eigen grenzen heen te kijken. Concreet

houdt dat in dat we een project rond microkredieten voor Ghanese vrouwen steunen.”

 

 

 

 


bron: Vathorst Nu uitgave: 14 febr 2008
bericht nr. 7151 :  geplaatst op 16-02-2008 en 1524 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken