TERUG
Evenementen
Landelijke opening 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed op 17 jan 2008
Org.Nederland

Landelijke opening 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed
Een reconstructie van de Heilige Kruiskapel uit 695 - in 35.000 kilo ijs - op het Utrechtse Domplein vormt het spectaculaire middelpunt van het openingsprogramma 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed op 17 januari aanstaande.
De officiŽle opening van het Jaar wordt hier rond 17.30 uur verricht door Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven.
Vanaf dit tijdstip luiden overal in Nederland kerkklokken om de opening van het Jaar hoorbaar aan te kondigen.


 
Tijdens een voorafgaand programma voor genodigden in de Domkerk (15.45 – 17.15 uur) prikkelt drs. Jacobine Geel kopstukken uit de religieuze en culturele wereld tot een debat over de betekenis en toekomst van religieus erfgoed. Basis van het debat vormt de nieuwe documentaire ‘Kerk te Koop’ van Frans Bromet, die op 21 en 28 januari a.s. door de NCRV wordt uitgezonden.

Dit besloten programma wordt omlijst met eeuwenoude kerkmuziek in nieuwe arrangementen, Portugees-Joodse koorzang, islamitische soefipoëzie uit de 12e eeuw en spirituele tradities vanuit de Surinaams-Hindoestaanse cultuur. 

Kruiskapel in ijs: 17 t/m 20 januari
Onder het plaveisel van het Utrechtse Domplein bevinden zich de restanten van één van de oudste stenen kerken van Nederland: de Heilige Kruiskapel (695). Een schaalmodel (1:2) wordt op deze plek in ijs gebouwd en van verlichting voorzien. Tot en met zondag 20 januari is de ijskapel zichtbaar voor publiek; regelmatig worden demonstraties ‘ice-carving’ gegeven. Vrijdag 18 januari zullen de hele dag scholieren van groep 7 en 8 van diverse Utrechtse basisscholen ijskoude workshops gaan volgen onder begeleiding van professionele ‘ice-carvers’.   

Debat bij fragmenten NCRV-Dokument ’Kerk te Koop’ (Frans Bromet)
Frans Bromet verdiept zich in de documentaire ‘Kerk te Koop’ in de keuzen die verkoop van religieus erfgoed vergt aan de hand van de herbestemming van drie kerken in Weesp, en de gevolgen die deze heeft voor de kerkgemeenschap.

Naar aanleiding hiervan brengt drs. Jacobine Geel een debat op gang met prof. dr. E. Kimman, algemeen secretaris van de Rooms Katholieke Kerk, J.J.P. Boosman, hoofdkrijgsmachtrabbijn b.d., M. Sini, directeur Grote Stedenbeleid ROC Utrecht en voorzitter stichting Islam en Burgerschap en dr. ir. K. Doevendans, hoofddocent stedenbouw TU Eindhoven en voorzitter Werkgroep Kerkbouw van de Protestantse Kerk in Nederland.

Intercultureel muziekprogramma
Musici presenteren tijdens het programma in de Domkerk persoonlijke interpretaties van diverse religieuze muziektradities. Het Kathedrale Koor Utrecht met eeuwenoude kerkmuziek in nieuwe arrangementen. Santo Serviçio brengt Portugees-Joodse koorzang. De Iraakse zangeres Farida vertolkt op indringende wijze islamitische soefipoëzie uit de 12e eeuw. De Surinaams-Hindoestaanse Raj Mohan slaat met zijn muziek een brug tussen spirituele tradities. Later dit jaar toert deze muziek in het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed door Nederland.

Documentaires kijken in het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement
In het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht (gevestigd in de voormalige Buurkerk) zijn van 18 t/m 20 januari documentaires rondom religieus erfgoed te zien, zoals ‘Jiddisjkeit’, over de geschiedenis van Amsterdamse Synagoge Nidchei Israel Jechanes (voor informatie openingstijden en bereikbaarheid: www.museumspeelklok.nl).

2008 Jaar van het Religieus Erfgoed
2008 Jaar van het Religieus Erfgoed heeft als doel de belangstelling voor en de kennis van het religieus erfgoed in Nederland te vergroten en een duurzame toekomst ervan te bevorderen. Aanleiding vormt het feit dat Nederlands ongekend rijke religieus erfgoed (dat varieert van kerken, synagogen, kloosters en kapellen tot abdijen, moskeeën en begraafplaatsen) door ontkerkelijking onder zware druk staat. Voor meer informatie: www.2008re.nl

Organisatie
Het openingsprogramma van 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed wordt georganiseerd door het projectbureau 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed in nauwe samenwerking met Initiatief Domplein. Deze Stichting wil het Domplein als schatkamer van 2000 jaar geschiedenis open en beleefbaar maken. Het muziekprogramma tijdens de openingsbijeenkomst in de Domkerk is in handen van de Stichting Culture Connection/DB Consult. Bureau Benk coördineert de werkzaamheden rondom de ijskapel.

Het openingsprogramma van 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed is mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Utrecht en de Provincie Utrecht.

2008 Jaar van het Religieus Erfgoed wordt verder mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Stichting Dioraphte (hoofdbegunstiger), het Ministerie van OCW, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, Mondriaan Stichting, Het Nationaal Restauratiefonds en Verzekeringsmaatschappij Donatus.

Bron: Religieus Erfgoed - www.2008re.nl 


bericht nr. 6937 :  geplaatst op 09-01-2008 en 989 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken