TERUG
Kerkconcert
Amer Consort met concert rond Buxtehude
Francisc-Xaver

Twee cantaten staan centraal
Amer Consort met concert rond Buxtehude
BINNENSTAD - In het jaar waarin het driehonderdste sterfjaar van Dietrich Buxtehude (1637-1750) wordt herdacht, brengt het Amer Consort onder leiding van Jeroen Spitteler een concert rond Buxtehude en Johann Sebastian Bach.
Buxtehude is niet alleen één van de grootste componisten vóór Bach maar is ook van invloed geweest op de ontwikkeling van de cantate.
Centraal in het concert op zaterdag 17 november staan dan ook twee cantaten: ‘Der Herr ist mit mir’ van Buxtehude en de Actus Tragicus, Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (BWV 106) één van Bachs vroege cantaten.

door Peter Bruinsma

Daarnaast brengt het Amer Consort nog werken van Sweelinck en Schütz. Buxtehude was een befaamd Duits organist van Deense afkomst. Hij bespeelde het orgel in Helsinger. In 1667 werd hij organist van de Mariakerk in Lübeck. Voor zijn ‘Abendmusiken’ in Lübeck componeerde hij vele werken, deels vocaal, deels instrumentaal die op de jonge J.S. Bach diepe indruk maakten. Vanuit de Duitse provinciestad Arnstadt, waar Bach als muzikant een aanstelling had, reisde Bach vierhonderd kilometer te voet naar de grote havenstad om Buxtehude te kunnen horen spelen.

Buxtehude was van grote invloed op de Noord-Duitse barokmuziek, vooral door zijn vrije orgelcomposities. Hij was van invloed op Bach en op vele anderen zoals Telemann en Händel. De Amsterdamse componist Jan Pieterszoon Sweelinck (1588-1630) was via zijn leerling Scheidemann weer van invloed op Dietrich Buxtehude en de Noord-Duitse orgelmuziek. Vele jonge Duitse organisten kwamen in die tijd naar Amsterdam om orgellessen bij Sweelinck te volgen.

Een vocaal eerbetoon aan deze Hollandse meester is in dit concert dan ook op zijn plaats. Daarom zingt het Amer Consort twee van Sweelincks honderdvijftig psalmzettingen. Bach’s cantate Actus Tragicus stamt wellicht uit het sterfjaar van Buxtehude; 1707. De delen lopen in elkaar over en vormen samen een verhandeling waarbij sterfelijkheid, sterven en wederopstanding centraal staan. Hoewel de delen in elkaar overvloeien zijn ze zeer verschillend en afwisselend. De solisten treden er in naar voren als in een rol; de sopraan als de sterfelijke mens, de tenor als de profeet, de alt als gelovige ziel en de bas eerst als de God van het Oude Testament en vervolgens als Christus en verkondiger van het Nieuwe Testament.

Het Amer Consort werd in 1989 als Amstel Consort opgericht en staat al weer enkele jaren onder leiding van Jeroen Spitteler. Het koor zoekt de uitdaging in een gevarieerde muziekkeuze uit zeer verschillende periodes zowel a capella als met instrumentale begeleiding van veelal jonge solisten en plaatselijke musici, waarbij ook minder bekende werken of uitvoeringen onder de aandacht worden gebracht/


Concert Amer Consort onder leiding van Jeroen Spitteler met medewerking van Alfrun Schmid, sopraan; André Hallock, countertenor; Christopher Kale, tenor; en Jussi Lehtipuu en een instrumentaal begeleidingsensemble.

Zaterdag 17 november, Sint Franciscus Xaveriuskerk, 20.15 uur.


bron: De Stad Amersfoort uitgave: 14 nov 2007
bericht nr. 6655 :  geplaatst op 14-11-2007 en 1027 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken