TERUG
Pastores / Predikanten
Leven naar Franciscusí idealen
Amersfoort Noord (PKN)

Leven naar Franciscusí idealen
HOOGLAND - Volgende week reist pastor Roland Putman af naar Megen en later door naar Assisi, de stad in ItaliŽ, die bekend werd door Franciscus. Hij begint zijn noviciaat, een intensief voorbereidingsjaar op het leven als franciscaan. Zondag nemen de parochianen van Amersfoort-Noord afscheid.

door Christl Korzelius

Franciscus leefde rond 1200 en staat vooral bekend om zijn zorg voor dieren. Aan hem danken we dierendag. Maar wat is nu eigenlijk kenmerkend voor zijn navolgers, de franciscanen? Roland Putman heeft zich er al grondig in verdiept. ‘Belangrijke begrippen onder franciscanen zijn gastvrijheid, gebed, betrokkenheid op de maatschappij en jezelf niets toe-eigenen. Dat laatste is heel breed: het kan gaan om de waarheid in pacht willen hebben, sociale status nastreven, bezit claimen. 

Maar alles wat we hebben of zijn, hebben we in bruikleen, we hebben geen recht om ons beter te achten dan een ander. Jezus heeft ons daarom geleerd om gelijkwaardig met elkaar om te gaan. Ongeacht of de een meer weet, of meer kan, of meer heeft dan de ander. Accepteer de ander zoals hij is, met al z’n goede en zwakke kanten. Overtuig de ander door het goede voorbeeld te geven, door vriendelijkheid en geduld te tonen.’

Het zijn mooie woorden. Blijft het daarbij? Roland Putman is optimistisch. ,,De kerk wordt misschien wel kleiner, maar het werk van Jezus gaat door. Hij heeft heel veel bondgenoten: vrijwilligers, mensen in het onderwijs, actievelingen voor de natuur, mensen die in gevangenissen werken of zich voor moeilijke kinderen inzetten.” Op dit moment telt Nederland vijftien groepen van franciscanen. Roland Putman brengt zijn eerste jaar voornamelijk in Megen door en verwacht daarna Amsterdam of Delft als ‘standplaats’ toebedeeld te krijgen. Hij verwacht dat het een bijzonder jaar zal worden, als nieuwkomer.

,,Geen vrije dagen, geen bezoek, geen eigen geld. Als je iets nodig hebt, moet je erom vragen. Ook al is het maar een postzegel om een brief te versturen. Je leert je bezinnen op de vraag: wat heb ik nu eigenlijk echt nodig, en waarom is dat zo belangrijk voor me? Voortdurend houden de broeders elkaar in het dagelijks leven een spiegel voor. Ik denk dat je dan heel bewust leert leven en met meer aandacht geniet van minder.”

Een groot contrast met het dagelijkse leven in Amersfoort. ,,Ik heb hier vijf jaar met veel plezier als pastor gewerkt, maar mis ook iets. Al dat vergaderen en regelen! De parochie is een rijdende trein met heel veel vrijwilligers die het kerkenwerk met hart en ziel doen, dat is heerlijk. En toch maak ik de keuze om weg te gaan. Drie jaar geleden ben ik naar de bisschop gestapt met de wens om franciscaan te worden. De franciscanen die ik kende en hun manier van in het leven staan, hebben me hiertoe geïnspireerd. Tien jaar geleden ben ik lid geworden van een franciscaner lekenorde, nog voor mijn priesterwijding. 

Mijn ideaal is dat ik op mijn 65e tevreden ben met wat ik heb, open sta voor anderen en net zo ontwapenend ben als Franciscus. Zijn grootste wapen was dat hij zo ontwapenend was. Het verhaal gaat dat hij meereisde met een van de kruistochten. Op een gegeven moment lukte het hem om tussen de gevechten door bij de sultan te komen, de vijand. Door zijn open houding en het benoemen van de misstanden, kwam het tot een gesprek. Het grootste probleem van deze tijd is dat we bang zijn, voor islam, geweld, verlies, noem maar op. Als je beseft dat alles je gegeven is, dan kun je in dankbaarheid teruggeven.”

Wie pastor Roland Putman gedag wil zeggen, is welkom op zondag 24 juni. Er is een afscheidsbijeenkomst na afloop van de viering van 9.30 uur in de Sint Martinuskerk aan de Kerklaan 22 in Hoogland.


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 22 jun 2007
bericht nr. 5966 :  geplaatst op 22-06-2007 en 932 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken