TERUG
Rouwverwerking
140 grafkelders op Onze Lieve Vrouwe Kerkhof
rkamersfoort

Unieke urnentuin ingewijd 140 grafkelders op Onze Lieve Vrouwe Kerkhof
AMERSFOORT - Op de katholieke begraafplaats Onze Lieve Vrouwe Kerkhof aan de Utrechtseweg is afgelopen zaterdag een urnentuin in gebruik genomen. De urnentuin is door deken Bloem van het dekenaat Utrecht officieel ingewijd.

door André van der Velde
Met de opening van de urnentuin heeft de Stichting R.K. Begraafplaatsen Amersfoort een primeur, zo stellen bestuursleden Tom paffen en Ans Huijbregts. ,,Naast het traditionele begraven wordt ook in katholieke kringen cremeren gebruikelijker. Met de urnentuin biedt de begraafplaats de mogelijkheid om ook in gewijde grond urnen te begraven in een grafkelder.”
De Stichting R.K. Begraafplaatsen vatte eind 2002 het plan op om de overwoekerde groentetuin te transformeren tot een urnentuin. Destijds was het begrip urnentuin in Nederland nog relatief nieuw. Een urnentuin komt tegemoet aan de wens van steeds meer nabestaanden om de urn een plek in de aarde te kunnen geven. Ook is het dan voor hen mogelijk om grafbeplanting aan te brengen.
De urnentuin bestaat uit een urnenmuur met 60 nissen en een tuin met 140 grafkelders. De tuin was al een maand open voor bezichtiging, maar afgelopen zaterdagmiddag vond de officiële opening plaats. Nadat Thea Verschuur namens de stichting alle aanwezigen welkom had geheten, lichtte landschapsarchitect Theo van ’t Klooster, zijn ontwerp toe. ,,Het wandelpad langs de urnengraven kronkelt als een wijnrank met daaraan een veertiental ronde urnenkamers uitgesneden. Nabestaanden kunnen voor de afdekstenen kiezen uit zeven natuursteenkleuren.”
Na de lezing vond de officiële opening plaats. Deken Bloem sprak een gebed uit en ging alle graven langs om ze in te wijden. De familie Lenen plaatste als eerste een urn in een van de graven. ,,In elk graf kunnen vier urnen”, legt Huijbregts uit. ,,Inmiddels zijn voor een aantal van de nissen en grafkelders al grafrechten uitgegeven.” Na deze plechtigheid konden alle nabestaanden die een urn in de oude urnenmuur hadden, hun urn ophalen en deze naar de nieuwe muur brengen. Nadat dat was gebeurd, wijdde deken Bloem ook de nieuwe urnenmuur in.
Deze muur is overigens een zogenoemde slangenmuur. Dat wil zeggen dat deze golvend is, waardoor er verschil is in bezonning en de nissen visueel van elkaar verschillen.
De stichting is blij met de urnentuin, die bewijst dat de begraafplaats nog volop in gebruik is. ,,Het is heel uniek om tegen de binnenstad aan, zo’n mooie plek te realiseren”, zegt Ans Huijbregts met gepaste trots. ,,Maar veel Amersfoorters denken dat de begraafplaats vol is en dat er alleen bijbegravingen plaatsvinden. Dat is niet het geval. De begraafplaats is een monument en is nog volledig in gebruik. En na recente ruimingen van oude graven is er weer voldoende ruimte voor uitgifte van nieuwe graven”, benadrukt ze.
Meer informatie over de begraafplaats Onze Lieve Vrouwe Kerkhof (Utrechtseweg 28) en de urnentuin is te verkrijgen bij Ans Huijbregts, 033-4656161.

Zie ook de website www.rk-begraafplaats-amersfoort.nl.


bron: De Stad Amersfoort uitgave: 01 jun 2010
bericht nr. 5881 :  geplaatst op 01-06-2007 en 2470 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken