TERUG
Eredienst
Nieuw dienstrooster is een feit
Amersfoort Noord (PKN)

Nieuw dienstrooster is een feit
Katholieke kerk-besturen eens over compromis

HOOGLAND - Na lang beraad is er een nieuw dienstrooster voor het parochieverband Amersfoort-Noord/Hoogland. Eerdere versies van het rooster zorgden voor veel onrust in de St. Martinuskerk.
De Hooglanders vonden dat hun kerk er te bekaaid vanaf kwam. Maar over het uiteindelijke dienstrooster heerst tevredenheid onder de Hooglandse parochianen, zegt parochielid Ida van de Wolfshaar.
door Natanja Vreugdenhil


Niet alleen de St. Martinuskerk krijgt vanaf 1 juli te maken met de gevolgen van het nieuwe rooster. Ook de parochianen in Bunschoten en Hooglanderveen kunnen straks minder vaak naar een kerkelijke viering. Het nieuwe rooster is volgens pastor Roland Putman nodig om een kleinere personeelsbezetting op te vangen. Hij zegt dat er vijf verschillende conceptroosters zijn gepasseerd, voordat er een versie was waarmee de verschillende kerkbesturen akkoord gingen.

Volgens het nieuwe rooster is er elke week op zondagmorgen 09.00 uur een viering in de St. Martinuskerk. Daarnaast wordt er op de even weken ook op zaterdag om 19.00 uur een dienst gehouden in de Hooglandse parochie. Parochianen van de St. Josephparochie in Hooglanderveen gaan voortaan elke zondag om 11.00 uur ter kerke. Verder is er voor hen op de oneven weken een zaterdagavondviering.

Aanvankelijk leidde het nieuwe rooster tot onrust in de St. Martinuskerk. Het voorstel was toen om de zaterdagavondviering in deze kerk te laten vervallen. Ook zou de dienst op zondagmorgen niet meer om 09.30 uur beginnen, maar om 11.00 uur. Parochielid Ida van de Wolfshaar hield een handtekeningenactie om de mening van de parochianen aan het bisdom in Utrecht kenbaar te maken. ,,Ik ben blij dat we iets hebben ondernomen”, zegt ze nu. Volgens Van de Wolfshaar zijn de parochianen uit Hoogland blij met de uiteindelijke versie van het rooster.

Pastor Putman vindt het ,,bitter” dat het aantal vieringen vermindert. ,,Het was dan ook geen makkelijke beslissing. Maar door de halvering van het aantal pastors in het parochieverband móest er nu eenmaal iets gebeuren. Een zo helder mogelijke verdeling voorkomt in elk geval dat mensen voor een dichte deur komen te staan.” Putman vindt het nieuwe aantal vieringen ,,het minimale” en wil in de loop van de tijd bekijken, of er toch nog een dienst bij kan komen. Zo zouden wellicht een aantal Amersfoortse koren een viering kunnen verzorgen.

Hoe het nieuwe rooster in de praktijk uitpakt, vindt Putman ,,spannend”. Zijn ervaring is, dat een deel van de parochianen de priester achterna reist om deel te kunnen nemen aan de eucharistieviering. Deze kerkelijke viering kan alleen door een priester gehouden worden, niet door een pastoraal medewerker. Het nieuwe rooster wordt in november geëvalueerd. Dan wordt volgens Putman ook gekeken, of het aantal kerkgangers door het nieuwe rooster is teruggelopen.

Inmiddels heeft het bisdom twee vacatures erkend voor heel Amersfoort. ,,Met minder pastores dan we nu hebben, redden we het niet”, stelt Putman. ,,We willen een levende gemeenschap zijn.” Snoeien in activiteiten voor de jeugd, zoals het bezoeken van scholen en catechese, wil hij niet. ,,Dit vraagt veel tijd, maar investeren in de jeugd is heel belangrijk voor onze toekomst.”


bron: De Stad Amersfoort uitgave: 23 mei 2007
bericht nr. 5843 :  geplaatst op 23-05-2007 en 1119 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken