TERUG
Communicatie
‘Het be´nvloedt hoe ik over zaken denk’
Amersfoort Noord (PKN)

‘Het be´nvloedt hoe ik over zaken denk’
NIEUWLAND - EO/Netwerk presentator Tijs van den Brink sprak afgelopen zondag in ontmoetingscentrum De Herberg in Nieuwland.
De 36-jarige journalist was uitgenodigd in het kader van een serie lezingen die georganiseerd worden door de oecumenische gemeenschap van Amersfoort Noord. Tijs van de Brink vertelde over zijn werk en de betekenis van het geloof voor hem.door Henriette Greidanus


Van den Brink liep zijn stage voor de opleiding journalistiek bij NRC en kreeg direct een baan aangeboden bij het blad. Toch ging de jonge journalist naar het Fries Dagblad, een regionale krant op christelijke grondslag. Halverwege 1996 stapte hij over naar de EO en werd daar hoofd van de politieke redactie. Inmiddels heeft hij vele programma’s op radio en tv op zijn naam staan.In 2004 ontving hij voor zijn radio werk de Marconi award.


Tijs van den Brink koos voor de christelijke media omdat hij wil dat daar ook goede journalisten werken. ,,Bovendien wil ik mijn geloof niet onder stoelen of banken hoeven steken. Het beïnvloedt hoe ik over een aantal zaken denk. Ik ben bijvoorbeeld voorstander van vrijheid van onderwijs. Ik zal een politicus die die vrijheid af wil schaffen, extra stevig aan de tand voelen.”

De journalist denkt dat hij het standpunt van Islamitische gelovigen beter begrijpt door zijn eigen religieuze achtergrond. Hij vindt bijvoorbeeld dat er ruimte moet zijn voor Islamitisch onderwijs: ,,Ze moeten zich natuurlijk wel aan de regels houden en geen haat prediken. Ik heb er ook geen moeite mee als vrouwen een burka willen dragen, maar het gezicht van vrouwen in openbare functies moet zichtbaar zijn. Ik zie het als
taak van christenen om bruggen te bouwen in onze multiculturele samenleving, omdat wij begrijpen wat mensen vanuit hun geloof beweegt.”

De journalist vindt dat de pers een enorm belangrijke rol heeft: ,,Wij moeten misstanden onthullen. We hebben bijvoorbeeld onlangs op Netwerk laten zien hoe beroerd we in Nederland met Poolse werknemers omgaan.” Van den Brink heeft overigens niet het idee dat je als gelovige een betere journalist bent. ,,Ik erger mij aan christenen die denken dat ze beter zijn dan de rest.”

Politiek

Een van de toehoorders vindt dat men op televisie vaak oplossingen belooft, maar dat je daar nooit meer iets over hoort. De presentator lacht: ,,We wilden daar aandacht aan besteden op de oudejaarsuitzending, maar helaas is dat niet doorgegaan. Misschien wil ik daarom later wel de politiek in. Politici weigeren regelmatig om naar de studio te komen. Als lid van de Tweede Kamer kun je altijd iemand ter verantwoording roepen. Ik denk dat je echt een verschil kunt maken.” Op de vraag welk probleem Van den Brink als eerste aan zou pakken reageert hij spontaan: ,,Vrouwenhandel, ik hoop dat we eindelijk een staatssecretaris krijgen die dit aanpakt.”

Toch relativeert Tijs van den Brink zijn invloed: ,,Ik ben geen evangelist. Ik denk dat je een betere wereld krijgt als je een goed voorbeeld geeft in je persoonlijke leven. Misschien heb ik wel de meeste invloed door de wijze waarop ik met mijn eigen kinderen om ga.”bron: De Stad Amersfoort uitgave: 24 jan 2007
bericht nr. 5294 :  geplaatst op 24-01-2007 en 691 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken