TERUG
Kerk en samenleving
Column Armando
Amersfoort Noord (PKN)

Column Armando
Postertjes met een klassieke lijdende Christus. ,,Mijn schuld is niet van hier” staat erop. Wie zijn schuld? Die van de afgebeelde figuur? Wie is ‘mijn’? Waar is ‘hier’? Aha.
Armando-museum. Teksten en beelden van de oud-Amersfoortse kunstenaar worden in gesprek gebracht met teksten en afbeeldingen van bijbelse en mythologische figuren.
De poster heeft resultaat: ik ga erop af.Heerlijke ruimte, het Armando-museum. Een hoge voormalige kerkzaal, licht en sereen. Bach op de achtergrond. Een oase van rust in de stad. Na enkele meters kijken slaat het toe. Het besef, dat ik er niets van begrijp. Het besef, dat ik bijna niets kan aanvoelen van wat Armando geschreven en verbeeld heeft. Zijn woorden blijven woorden, klanken over ik en jij, schuld, vijand, machteloosheid, ladder en hemel.

En de beelden van Armando zelf: een paar potloodlijnen, hooguit wat krasjes en grof geschilderde doeken. Bijna alles blijft hermetisch voor mij gesloten. Het is geheimtaal die misschien alleen met veel moeite te veroveren is. Zou ik daar moeite voor willen doen? Voegt Armando iets toe aan wat ik nog niet weet of nog niet zó zie?

Dan slaat het tweede besef toe. Dít moet het zijn wat mensen aan kerkgang opdoen. Ze treffen een prettige ruimte, mooie muziek, ze weten dat de teksten en beelden iets vertellen over grote levensvragen en diepere lagen van ons bestaan, maar... ze komen er niet in! De taal van de Bijbel, de symbolen van de liturgie: ze zijn als de zwarte grove kubus die Armando ‘melancholie’ noemde. Vreemd en ontoegankelijk.

Het Nederlands als kerktaal en uitleg tijdens de liturgie bieden niet dé sleutel om binnen te komen. Dus dan maar niet? Van Armando’s werk durf ik niet met zekerheid te zeggen dat er iets ‘in’ zit. De drang echter waarmee hij zich verdiept in grote vragen en zijn niet gemakkelijke reacties dwingen mijn bewondering af. Voor het verkrijgen van toegang tot de rijkdom en diepzinnigheid van allerlei christelijke tradities is wat dat betreft veel van hem te leren.


Greteke de Vries


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 03 jan 2007
bericht nr. 5213 :  geplaatst op 03-01-2007 en 598 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken