TERUG
Oecumene
Verrijkt door de oecumene
Amersfoort Noord (PKN)
Verrijkt door de oecumene

Albert ten Oever woonde al in Vathorst toen De Laak alleen nog op papier bestond en De Brink nog in aanbouw was. Na 3,5 jaar woont hij nog steeds met plezier aan de Ubachsberg, hoewel hij nauwelijks de tijd krijgt om de buurt te leren kennen. Voor zijn werk is hij hele dagen weg, de meeste avonden brengt hij buiten de deur door en in het weekend trekt hij naar zijn vriendin in Dieren.
Een flink deel van zijn vrije tijd besteedt hij aan de kerk in Vathorst. Hij is voorzitter van de Veenkerk en zit als vertegenwoordiger daarvan ook in de Algemene Kerkenraad. Albert: “Ik vind dat als je gelooft, je je ook moet inzetten voor de kerk. Je bent onderdeel van een gemeenschap en dan mag je daar ook best wat voor doen.”


Hij groeide op in Steenwijk. Zijn ouders namen hem elke zondag mee naar de gereformeerde kerk. That was it. Van hervormden en katholieken had hij alleen van horen zeggen vernomen.


Albert: “Toen ik voor mijn studie bedrijfswiskunde en informatica naar Amsterdam vertrok, stopte ik met de kerkgang. Dat betekende niet dat ik me niet meer interesseerde voor levensvragen, maar ik wilde zelf op zoek.” Andere religies waren interessant - maar zijn eigen achtergrond bleef trekken. Toen hij in Amsterdam schijnbaar toevallig in contact kwam met een Samen op Weg-gemeente, merkte hij hoe waardevol samenwerking in de kerk is. De Gereformeerde en Hervormde dominee verschilden niet zo zeer op de inhoud van hun geloof als wel op de manier waarop zij daar in de vieringen vorm aan gaven. Een verrijkende ervaring en een opstapje voor Vathorst.


In deze nieuwe Amersfoortse vinexwijk gingen ook de katholieken mee samen op weg. Het was even slikken maar ook hier ervaart Albert het als een verrijking om te horen wat de geloofsbeleving is die tot uiting komt in andere manieren van doopvieringen of avondmaal of in een uitgebreider ritueel dan hij als protestant gewend is. Het gaat echter niet vanzelf. De oecumene is in Vathorst een veelbesproken thema.


Deze winter wijdt de Veenkerk diverse avonden aan de verschillende manieren waarop katholieken en protestanten hun geloof beleven en dit tot uiting brengen in oa. de zondagse dienst. Albert: “Het blijft belangrijk om de oecumene steeds weer uit te leggen aan nieuwe mensen die er bij komen. Waarom zijn we samen kerk en vooral: Wat kunnen we van elkaar leren? En waarom doen we de dingen zoals we ze doen?” Als het aan Albert ligt, blijft dat gebeuren. Liefst met hulp van zoveel mogelijk anderen.
Albert: “We kunnen zoveel mensen in de kerk gebruiken. Voor onze website, voor de liturgie, voor de diaconie…


Degenen die ge•nteresseerd zijn, kunnen zich rechtstreeks bij Albert melden: agtoever@hotmail.com
Gerry de Bruin
bron: Vathorst Nu uitgave: 21 nov 2006
bericht nr. 5012 :  geplaatst op 21-11-2006 en 654 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken