TERUG
In memoriam
De vrolijke pater is niet meer
rkamersfoort

De vrolijke pater is niet meer

AMERSFOORT - Met het overlijden van pater Jan Kerstholt (83) is de laatste van het priesterdrietal overleden dat tot 2001 in Amersfoort naam maakte als Paters van de Heilige Harten.
Door Piet van Dijk
Kerstholt, die dinsdag in een verzorgingstehuis van zijn congregatie in Dongen aan kanker overleed, wordt vandaag begraven in Breda. Dat gebeurt wel na een uitvaartdienst in de Heilige Kruiskerk in Amersfoort (11.00 uur), wat zijn belangrijke band met Amersfoort onderstreept.

Kerstholt woonde sinds 1973 in ’t Wandelhuys in Amersfoort, de naam van de pastorie naast de H. Kruiskerk aan de Liendertseweg. Katholiek Amersfoort kent hem vooral als de vrolijke pater.

Hij had een zwak voor verstandelijk gehandicapten, voor wie hij vakantiekampen en speciale kerkdiensten organiseerde. Jarenlang ging hij in Amersfoort voor in carnavalsvieringen. Kerstholt schreef eigen teksten op populaire melodieën (’Lang zal Jezus leven in de gloria’) omdat hij vond dat liederen toegankelijk moesten zijn.

Hij bezat een indrukwekkende collectie aan carnavalsattributen, zegt pater Wouters, de provinciaal (landelijk overste) van de Congregatie van de Heilige Harten in ’s-Hertogenbosch. ,,Maar binnen de congregatie kennen we hem vooral als wandelaar,’’ zegt Wouters. ,,Overal kwam hij wandelend aan.’’ In 1988 maakte hij een voettocht naar Santiago de Compostela en sindsdien kreeg het pelgrimsvirus hem te pakken.

Kerstholt is in Amersfoort vooral actief geweest voor de parochie. Sinds het begin woonde hij samen met pater Paul Potting, die enkele jarer geleden is overleden. Ook de derde pater, Harry van de Meerendonk, leeft niet meer; hij overleed in 2004.

Na het door de congregatie opgelegde vertrek ging Kerstholt in Driebergen wonen. ,,Maar hij bleef actief betrokken bij de kerk in Amersfoort en bij allerlei activiteiten van de congregatie,’’ zegt pater Wouters. ,,Begin dit jaar kreeg hij met ziekte te kampen en toen is hij gaan wonen in ons klooster in Bavel. Toen het slechter met hem ging, is hij overgebracht naar ons verzorgingtehuis in Dongen.’’ Hij wordt begraven op de Bredase begraafplaats Zuylen van de congregatie.Pater Jan (Johannes Henricus Josephus) Kerstholt ss.cc.

is na een ziekbed van 4 maanden van ons heengegaan.

Hij werd geboren te Weltevreden (Indonesië) op 22 januari 1923. Hij deed zijn kloostergeloften te Ginneken op 24 september 1944 in de Congregatie van de Paters van de Heilige Harten. Hij werd priester gewijd in Broekhem, Valkenburg, op 2 oktober 1949.

Jan heeft bijna geheel zijn werkzame leven gearbeid in de zielzorg. Hij was kapelaan in de parochies van de Heilige Harten in 's-Hertogenbosch en Eindhoven, in de parochie van de HH. Antonius en Barbara in 's-Hertogenbosch en in de Michaëlparochie in Harlingen. Vanaf 1970 tot 1995 was Jan pastor, een tijdlang ook pastoor, in de parochie van het Heilig Kruis in Amersfoort.

Deze periode werd in 1982 onderbroken door zijn dienst als pastor en teamleider in de parochie Gestel-Zuid in Eindhoven voor de tijd van 1 jaar.

Na zijn emeritaat verleende hij assistenties in de omgeving van Driebergen. Hij verrichtte ook vrijwilligerswerk in het stiltecentrum in Hoog Catharijne in Utrecht en was nauw verbonden aan het genootschap Sint Jacob.

Zijn voettocht van Amersfoort naar Santiago de Compostella in 1988 maakte hem tot wat hij graag wilde zijn: pelgrim op deze aarde. Zijn pelgrimstocht eindigde op 8 augustus 2006 in de verpleegafdeling van de Broeders van O.L. Vrouw van Lourdes te Dongen.

De uitvaartdienst zal gehouden worden op vrijdag 11 augustus 2006 om 11.00 uur in de kerk van het Heilig Kruis, Liendertseweg 48, 3814 PL Amersfoort. De begrafenis zal aansluitend plaatsvinden op het kloosterkerkhof op de begraafplaats Zuylen, Haagweg 332, 4813 XH Breda.

Familie Kerstholt

Paters der HH. Harten
Seminarieweg 26
4854 PB Bavel

bron: AD Amersfoortse Courant uitgave: 10 aug 2006
bericht nr. 4379 :  geplaatst op 10-08-2006 en 3872 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken