TERUG
Kerkgebouw
Nieuw gebouw voor Veenkerk in Vathorst
Amersfoort Noord (PKN)

Nieuw gebouw voor Veenkerk in Vathorst
Verkoop van woningen maakt bouw betaalbaar
AMERSFOORT - Aan de Duisterweg in Vathorst, op een stuk grond van 3600 m2, komt een nieuw gebouw voor de oecumenische Veenkerk. Katholieken en protestanten slaan de handen ineen om het project mogelijk te maken. De kerk onderzoekt de mogelijkheid de nieuwbouw te financieren door de bouw en verkoop van een aantal woningen op het terrein.


door Natanja Vreugdenhil
,,Wij zien uit naar de komst van het nieuwe gebouw”, zegt katholiek pastoraal werker Frank de Heus, die regelmatig in de oecumenische gemeente spreekt. Zo’n vijftig katholieken en protestanten kerken wekelijks samen in het Wellantcollege aan de Bergenboulevard. De oecumenische gemeente is ontstaan door samenwerking tussen de katholieke St. Jozefparochie en de protestantse PKN Amersfoort-Noord. ,,Zeker voor katholieken is de sfeer van het gebouw erg belangrijk”, weet De Heus. ,,Een school is wat dat betreft niet optimaal.”

Het nieuwe gebouw is bovendien noodzakelijk door een gestage groei van het aantal kerkleden. Elke week vestigen zich zeven protestanten in Vathorst, van katholieke zijde komen er wekelijks ongeveer twee nieuwe leden bij. Niet alle leden gaan daadwerkelijk elke zondag ter kerke, toch is duidelijk dat het schoolgebouw straks te klein wordt.

Daarom maken katholieken en protestanten nu gezamenlijk plannen voor een nieuw gebouw aan de Duisterweg. Het terrein kwam door een grondruil met Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) in handen van de katholieke St. Jozefparochie. PKN Amersfoort-Noord kocht zich in en is nu eigenaar van tweederde van het terrein. De gelovigen overleggen gezamenlijk met het OBV over de randvoorwaarden voor nieuwbouw.

Duidelijk is dat het kerkgebouw plaats moet bieden aan ongeveer 325 kerkgangers. ,,Dat is naar verwachting voldoende”, zegt Albert ten Oever, voorzitter van de protestantse wijkkerkenraad. ,,Mochten het er meer worden, dan beginnen we een tweede dienst.” Het gebouw moet multifunctioneel zijn, zodat er behalve kerkdiensten ook andere activiteiten kunnen plaatsvinden. De katholieke en protestantse kerk worden straks samen eigenaar van het kerkgebouw, dat voor tweederde door de protestanten betaald wordt en voor eenderde door de katholieken.

Met name PKN Amersfoort-Noord heeft het moeilijk met de financiering van de nieuwbouw. De afgelopen decennia was de kerk ook al verantwoordelijk voor de opbouw van kerken in Zielhorst, Kattenbroek en Nieuwland. ,,Dat heeft de financiële slagkracht danig aangetast”, zegt predikant Jos van Oord van de Veenkerk. ,,Toch zijn we optimistisch over de haalbaarheid van de plannen.” De landelijke PKN draagt eenmalig 150.000 euro bij aan de bouw van de kerk.

Bovendien is besloten een deel van het beschikbare terrein te gebruiken voor de bouw van een aantal woningen. Deze kunnen dan in een later stadium verkocht worden, waarbij de Veenkerk een nog onbekend bedrag verdient voor het nieuwe kerkgebouw. Hoeveel woningen er komen, wordt nog besloten in overleg met het OBV. Naar verwachting wordt nog dit jaar begonnen met de bouw van de kerk en de woningen.

,,Door het nieuwe gebouw zijn we als kerk meer zichtbaar in de wijk”, zegt Den Oever. ,,In veel vinex-wijken komt de kerk niet goed van de grond. Wij willen in het gebouw investeren zodat de kerk haar plek kan innemen in Vathorst.”bron: De Stad Amersfoort uitgave: 26 mei 2006
bericht nr. 4154 :  geplaatst op 30-05-2006 en 978 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken