TERUG
Kerkgebouw
Wijkkerk behoudt eigenheid’
Amersfoort Noord (PKN)

Wijkkerk behoudt eigenheid’

AMERSFOORT - Een aantal gemeenteleden van vier PKN-gemeenten in Amersfoort-Noord maakt zich zorgen over plannen van de Algemene Kerkenraad. Die wil dat de wijkkerken het Brandpunt te Kattenbroek, de Boogkerk te Nieuwland, de Veenkerk te Vathorst en de Inham te Hoogland intensief gaan samenwerken. De kerkleden zijn bang dat hierdoor de eigenheid van de wijkgemeenten verloren gaat. Maar volgens de Algemene Kerkenraad blijven de wijkkerken hun eigen kleur behouden.


door Natanja Vreugdenhil
De Algemene Kerkenraad maakte de plannen bekend tijdens een bijeenkomst van de vier PKN-gemeenten, dinsdag 16 mei in de Herberg te Nieuwland. Een aantal gemeenteleden reageerde verontrust. ,,Dit is het centraliseren van de macht”, stelde een van de aanwezigen. ,,Pastores werden tot nu toe niet voor niets gezocht vanuit de wijkkerkenraden. Dit gebeurde om de eigenheid van de wijkkerken te behouden.” Een ander gemeentelid is bang dat de Algemene Kerkenraad wegens bezuinigingen ,,de baas gaat spelen”.

Door afnemende financiële steun van de leden sloten de PKN-gemeenten in Amersfoort-Noord het jaar 2004 af met een tekort van 60.000 euro. Inmiddels zijn de kerken uit de rode cijfers: in 2006 wordt een overschot van 14.000 euro verwacht. ,,Er is orde op zaken gesteld”, vertelde de John van der Poll, vice-voorzitter van de Algemene Kerkenraad. ,,Vanaf 2005 is een verbetering in de financiële situatie zichtbaar. Dat is het resultaat van bezuinigingen. De toekomst is zorgelijk, maar niet zo dat we de tent wel kunnen sluiten.”

De Algemene Kerkenraad, die nu al verantwoordelijk is voor de financiën van de vier wijkkerken, gaat straks ook over de inzet van vrijwilligers en pastores. Dit is het advies van de Werkgroep Kerkzijn Amersfoort, die onderzoek deed naar een optimale bestuursstructuur. ,,Samenwerking is nodig, maar vraagt om vertrouwen en structuur”, stelde Van der Poll. Volgens de Algemene Kerkenraad blijven wijkgemeenten bij de samenwerking hun eigen kleur behouden. Door flexibele inzet van pastores kunnen vacatures worden opgevuld als inzet van een nieuwe pastor financieel niet haalbaar is.

Dit is aan de orde als dominee Jos van Oord deze zomer afscheid neemt van het Brandpunt en de Veenkerk. Van Oord verdeelde zijn tijd en aandacht over deze wijkgemeenten. In de begroting over 2006 is vervanging van Jos in het Brandpunt niet meegerekend. ,,Zonder maatregelen is er geen geld om het vertrek van Van Oord ook hier op te vangen”, aldus Van der Poll. Naast Van Oord stond ook dominee Annette Sprotte in het Brandpunt. Gemeenteleden lieten weten naast Sprotte nog een betaalde kracht te wensen in het Brandpunt. ,,Desnoods organiseren we acties om dat betaalbaar te maken”, stelden meerdere leden.

Van Oord is positief over de samenwerkingsplannen. ,,Je kunt de vier wijkkerken voorstellen als vier kinderen en de Kerkenraad als vader en moeder”, vond hij. ,,Je moet met elkaar overleggen, zodat het geen zooitje wordt. Ook moet er apart met de kinderen gesproken worden. Maar in een goed gezin hebben vader en moeder weer iets te zeggen.”bron: De Stad Amersfoort uitgave: 26 mei 2006
bericht nr. 4142 :  geplaatst op 26-05-2006 en 748 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken