TERUG
Evenementen
Eigentijdse musical ‘Mozes’
Amersfoort Noord (PKN)

Eigentijdse musical ‘Mozes’

Emotionerend spektakelstuk door kerkleden

AMERSFOORT-NOORD - Rond de bijbelfiguur Mozes gaan tal van verhalen vol tegenstellingen. Vooral die tegenstellingen worden in ‘Mozes, een musical’ op indrukwekkende wijze vertolkt. Dit nieuwste spektakelstuk van Gerard van Amstel en Gerard van Midden beleefde zijn première bij de presentatie door kerkleden van Amersfoort-Noord in de afgelopen twee weekenden. Het werden zeven publiekskrakers van jewelste
. door Wim Smink

Mozes blijkt in gevecht met zichzelf, met zijn volk op zoek naar de ware identiteit. Is hij nu Egyptenaar, óf de geboren Hebreeër? Toch moet hij zijn volk door de woestijn naar ‘een beloofd land’ leiden. Het wordt een barre tocht met de morrende Hebreeërs, die zich door God verlaten voelen. Veertig jaar - toen nagenoeg een mensenleven lang - heeft Mozes de tijd om te ontdekken wat écht is. Een verhaal vol contrasten, over wanhoop en hoop, onderdrukking en bevrijding, liefde en haat, ongeloof en verwachting. Prachtig opnieuw op eigentijdse tekst en muziek gezet, waarbij men zich veel dichterlijke vrijheden veroorlooft. Zoals de rol van ene Merit - een Egyptische vrouw - die verliefd wordt op de ‘prins’ Mozes, een onmogelijke liefde natuurlijk. Het publiek waardeert de musical hoog: zeven maal een enthousiast onthaal van telkens weer een volle zaal in ’t Atrium. Het is ook niet zo maar een productie: liefst tachtig spelers en figuranten bevolken het toneel. Dan is er nog de fraaie live muziek én de organisatie. ,,Elke uitvoering weer zijn er 120 mensen in touw, een prachtig samenspel van de leden van de christelijke kerken in Amersfoort-Noord”, benadrukt een opgetogen Roel de Jonge van de organisatie.

Een kus van God tot besluit
De beide producenten Van Amstel en Van Midden over de inhoud: ,,We hebben keuzes moeten maken. Heel veel episodes uit de verhalen rond Mozes zijn blijven liggen. Het was steeds ‘kiezen of delen’, dat kon niet anders. We komen bijvoorbeeld in de boeken van Mozes veel scènes tegen, die zich niet lenen voor een musical. Alleen de grote lijn van het verhaal wordt aangehouden. Een lijn over hoe een volk - gevoed door een droom over een beloofd land - zijn identiteit vindt, met alle vragen die daarbij horen. Vragen van drieduizend jaar oud, die evenwel nog tot vandaag de mensheid bezig houden.”

De vragen komen niet alleen van Mozes en Merit, ook die van Mirja, Aäron, Jochebed en Amram worden met grote zeggingskracht verbeeld. Ontroering, dat is wat bijblijft van deze musical, waarin muziek en zang weliswaar centraal staan, maar tussendoor ook scherpzinnige dialogen worden gevoerd. De enscenering verdient aparte vermelding. Met eenvoudige middelen werd een fraai toneelbeeld neergezet, naar de tijd van Mozes.

Ronduit emotionerend was het slotlied ‘Een kus van God’, waarin Mozes vertrekt en het beloofde land als het begin van een groot feest wordt bezongen. Een dankbaar publiek geeft - na tal van open doekjes - tot besluit een minutenlange staande ovatie.


bron: De Stad Amersfoort uitgave: 12 apr 2006
bericht nr. 3971 :  geplaatst op 12-04-2006 en 1381 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken