TERUG
Kerk en samenleving
Twee culturen in wereldmaaltijd
Amersfoort Noord (PKN)

Twee culturen in wereldmaaltijd

De heer Willems bereidt 25 april een maaltijd voor bewoners van Vathorst en Hooglanderveen. De wereldmaaltijd in Vathorst is de gelegenheid om nieuwe bewoners van Vathorst en bewoners van Hooglanderveen te ontmoeten en te genieten van buitenlandse gerechten die door medebewoners zijn bereid.
De heer Willems is van Surinaamse afkomst en gewend om voor grote groepen te koken. Vol trots laat hij een videoband zien waarop een enorm buffet wordt getoond. Hij heeft zelfs voor 1.000 mensen gekookt.

Dit was namelijk onderdeel van zijn werk bij het Ministerie van Defensie. Als er jubilea waren, was hij steevast de kok. Ook heeft hij een hele tijd een af haalrestaurant in Utrecht gehad. Nu is hij alweer vijf jaar met pensioen. Maar hij mist het werk wel. Daarom kookt hij nog steeds samen met zijn vrouw voor feesten en bijvoorbeeld Koninginnedag.

Mengelmoes
In 1968 kwam de heer Willems naar Nederland vanuit Suriname. Hij heeft het vak geleerd van zijn Chinese schoonvader, die zelf kok was.

‘Ik vind het het leukst om Chinees te koken, Suriname heeft eigenlijk geen echte eigen keuken. In het land wonen mensen uit zeven verschillende culturen, die elk hun eigen keuken meegebracht hebben. De Surinaamse keuken is dus eigenlijk een mengelmoes van deze culturen.’

De inkopen voor de maaltijd gaat de heer Willems in Rotterdam of Amsterdam doen, hij heeft vaste adresjes en daar is het veel goedkoper.

Deze keer wordt het een combinatie van Surinaams en Chinees. Het hoofdgerecht bestaat uit Chinese fijne bami, rijst met geroosterde kip en varkensvlees, zuurgoed (paprika, wortel, komkommer) en kousenband als groenten. Natuurlijk allemaal op speciale wijze gekruid. Als toetje maakt de heer Willems een Surinaamse cake.

Nieuwe mensen
De wereldmaaltijd is een uitstekende gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen in Vathorst.

Het is een initiatief van de samenwerkende kerken in Vathorst. De Stuifberg, aan de Hoenderberg 45, stelt haar kantine ter beschikking voor deze wereldmaaltijden. Een paar bewoners met een verstandelijke beperking die aan de Hoenderberg wonen, eten samen met hun begeleiders mee.

Totaal is er ruimte voor 24 personen inclusief kokers.

Om 17.30 uur bent u van harte welkom, om 18.00 uur eten tot uiterlijk 20.00 uur. Voor volwassenen zijn de kosten € 5,00. Jongeren tot 20 jaar betalen € 2,50.

Info
Aanmelden kan bij Sigrid Blom, tel. 4530029 of via daan.blom@planet. nl .

De volgende Wereldmaaltijd is 1 juni, het thema is dan Mexicaans.bron: Vathorst Nu uitgave: 18 mrt 2006
bericht nr. 3877 :  geplaatst op 21-03-2006 en 825 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken