TERUG
Kerkconcert
Het publiek zal heel verrast zijn’
Henricus

Het publiek zal heel verrast zijn’

AMERSFOORT - Dirigent Rob Meijer van Stichting Eemland Muziekproject zoekt voor zijn Lukas Passion van Telemann nog drie Baritons.

,,Iedereen denkt bij Passion direct aan de Mattheüs en de Johannes van Bach", zegt Meijer. ,,Maar er zijn natuurlijk veel meer Passionen.

De versie die wij gaan doen komt uit 1744 en is lichtvoetig. Mensen die Bachs Mattheüs te zwaar en te lang vinden zullen Telemanns Passion veel toegankelijker vinden."


 

door Anco Mali

Na het enorme succes van muziekproject ‘The Golden Legend’ in 2002 was het even stil rond Rob Meijer en de Stichting Eemland Muziekproject. Er waren wisselingen in het bestuur, en Rob Meijer kreeg het zo druk dat het project-singing tijdelijk op een laag pitje kwam te staan. Maar gaandeweg kwamen er steeds meer aanvragen van zangers die weer iets wilden gaan doen. De ‘Lucas Passion’ van Georg Philip Telemann (1681-1767) lag al tien jaar in zijn kast, en hij had nog nooit een koor bereid gevonden om die uit te voeren.

Rob Meijer: ,,Ik dacht dit is nou eens een mooi werk om het als project te gaan doen. Vanaf juni 2005 ben ik de boel gaan opstarten. We zitten nu zo’n beetje in de laatste fase. Er is een koor geformeerd, er zijn solisten gevonden, er is subsidie aangevraagd en het Zutphens Barok Ensemble, een heel goed amateur orkest, zal ons begeleiden. Het enige is, dat ik voor het koor zelf nog minstens drie baritons nodig heb om het koor in balans te brengen. Voor de rest zijn alle stemmen goed vertegenwoordigd. Ik wil graag uitgaan van zes baritons, en ik heb er nu drie. Dus er moeten nog minstens drie bij. We repeteren op de vier zaterdagen in maart: 4, 11, 18 en 25 maart in de Martuskerk, Copernicusstraat 18 in Amersfoort. Van 10 tot 15 uur."

Samen met Harry van Wijk richtte Rob Meijer het Muziekproject in 1998 op. Binnen de eigen kring organiseerden ze wat kleine projectjes om ervaring op te doen. In 1999 vond de officiële oprichting van Stichting Eemland Muziekproject plaats. In 2000 deden ze een reconstructie van de Marcus Passion van Bach, die geweldig aansloeg. Na de Marcus Passion kon Harry van Wijk niet meer meedoen, en Rob Meijer ging alleen verder met in 2002 The Golden Legend. Hij is dirigent van diverse koren in de regio Midden-Nederland.

,,Harry en ik zijn er toen mee begonnen omdat het projectmatig zingen toen net een beetje in opkomst was. Met name voor gevorderde mensen die het prettig vinden om op heel korte termijn een stuk in te studeren en uit te voeren, hetgeen echt een uitdaging voor hen is. Het fijne ervan is dat je materiaal ten gehore kunt brengen dat men normaal nooit hoort. Het is leuk om met zo’n projectkoor de ‘gewone koor-programmering’ te doorbreken."

Met het grote werk ‘The Golden Legend’ deden 66 mensen mee. De ‘Lukas Passion’ is veel intiemer, en daarvoor is het aantal van 22 tot 25 mensen voldoende.

,,Iedereen denkt bij Passion direct aan de Mattheüs en de Johannes van Bach", zegt Meijer. ,,Maar er zijn natuurlijk veel meer Passionen. Als je nagaat dat Telemann alleen al vijfenveertig Passionen heeft geschreven, waarvan vijf Lukas Passionen! De versie die wij gaan doen komt uit 1744. Deze Passion is lichtvoetig, met opera-elementen vooral in de aria’s. Mensen die Bachs Mattheüs te zwaar en te lang vinden zullen Telemanns Passion veel toegankelijker vinden. Het stuk is ook korter, duurt anderhalf uur. Telemann benadert het lijdensverhaal van een geheel andere invalshoek, en gebruikt een heel ander klankbeeld. Het publiek zal verrast zijn. We kennen van de Passionen van die heel grote openings- en slotkoren. Telemann opent en eindigt met een kort koraal. Telemann gaat veel meer uit van de galante stijl van de Franse muziek."

Op 25 maart komen orkest en solisten erbij. De generale repetitie is op donderdag 30 maart om 20 uur in de Sint Henricuskerk aan de Matthias Withoosstraat. De eerste uitvoering is op zaterdag 1 april om 20.30 uur in de Sint Henricuskerk. De tweede op zondag 2 april om 15 uur in de Oude Kerk in Warnsveld.

Baritons die geïnteresseerd zijn om mee te zingen worden verzocht zich te melden bij Rob Meijer, telefoon 033-4562673 of per e-mail: stichtingemp@gmail.com

De zangers dienen koor- en zang-ervaring te hebben. Er is oefeningmateriaal voorhanden, waarmee ze zich zelf kunnen voorbereiden. Kosten voor deelname bedragen 60 Euro, inclusief bladmuziek.

 

 


bron: De Stad Amersfoort uitgave: 24 febr 2006
bericht nr. 3769 :  geplaatst op 26-02-2006 en 5549 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken