TERUG
Eredienst
Geen kerktoren, wél actieve kerken
Amersfoort Noord (PKN)

Geen kerktoren, wél actieve kerken

In Vathorst zoek je tevergeefs naar een kerktoren. Maar kerken zijn er al wel een paar jaar actief. Niet dat ze je op ’s zondagochtends vroeg met klokgelui wakker beieren. De diensten beginnen op een weekend-vriendelijk tijdstip: om 11.00 uur in het Wellant- college aan de Bergenboulevard.
 

Maar liefst twee geloofsgemeenschappen, de Veenkerk en Kruispunt houden ’s zondagsmorgens simultaan op twee locaties in het grote schoolgebouw hun  kerkdienst. Voorafgaand is het een gezellige drukte in de aula, waar gezamenlijk koffie wordt gedronken. Vrijwilligers hebben dan het meeste werk er al weer  op zitten: zowel beneden als op de tweede verdieping zijn twee ruimten ‘verbouwd’ tot kerkzaal. Kerkgangers druppelen vanaf half elf binnen; stamgasten, maar ook belangstellenden die zomaar eens een kijkje komen nemen.

Om elf uur beginnen de kerkdiensten.

Bij toerbeurt zit de ene kerk beneden, de andere in een groot lokaal op de tweede verdieping. De ene is de Veenkerk (van de Protestantse Kerk in Nederland  en de Rooms-Katholieke Kerk), de ander is Kruispunt (van de Protestantse Kerk in Nederland, de Nederlandsgereformeerden en christelijk-gereformeerden.

Twee kerken, elk met een eigen ‘kleur’. Elke kerk vormt op zichzelf al een samenwerkingsverband en ook onderling trekken ze zoveel mogelijk gezamenlijk op, zoals onlangs nog met het grootse kinderkerstfeest voor Vathorst.. De kerken zitten nog maar sinds een paar maanden in het prachtige pand van het Wellantcollege.

Bij de start, in september 2003, vonden ze een gastvrij onderkomen in het I-centrum aan de Duisterweg, dat op zondagmorgen werd omgedoopt tot  ‘Inspiratie- centrum’. De kinderen konden terecht in de aanpalende boerderij van de al even gastvrije Geurt Hilhorst.  Toen de kerken groeiden en de ruimte te klein werd, kwam het Wellantcollege ‘in the picture’.

‘In het begin is het even behelpen’, zegt Gerard, ‘maar nu we er epaar maanden zitten, vind ik het een prachtoplossing. Vorige week hebben we hier met de  cantorij gezongen. De akoestiek viel me niks tegen. Bovendien, je kunt hier lekker uit de voeten, als je na de kerkdienst wat wil  napraten.’  ‘Het is een mooi representatief gebouw’, zegt pianist Ron. ‘Open, uitnodigend.

Je kunt hier makkelijk grote projecten uitvoeren. En de kinderen hoeven niet meer – zoals bij de boerderij – buitenom ‘Ik kom hier graag’, zegt Annemarie, uit Amersfoort-Noord. Zoals wel meer mensen, maakt ze iedere zondag de ‘sprong’ over de A1. ‘Omdat je het van meet af aan hebt zien uitgroeien, houdt  het voor mij toch iets kleinschaligs.

En ook al heb je dan geen eigen kerkgebouw, de mensen zijn erg betrokken. Dit is hún kerk.’ Jan, kortgeleden verhuisd uit Liendert, heeft weinig woorden nodig  om aan te geven waarom hij hier ’s zondags met zijn gezin heen gaat: ‘Duidelijke boodschap, relaxte sfeer.’

 

 

 


bron: Vathorst Nu uitgave: 15 febr 2006
bericht nr. 3736 :  geplaatst op 15-02-2006 en 853 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken