TERUG
Kerkconcert
Concert door het Slavisch Koor Byzantium

Concert door het Slavisch Koor Byzantium o.l.v. Irina Gorvanko. Muziek uit de Russisch Orthodoxe Liturgie.

Met klokgelui werden de talrijke bezoekers ontvangen in het knusse kapelletje aan de Rembrandtlaan in Soest. De eerste Adventskaars brandt. Het Slavisch Koor Byzantium komt binnen en stelt zich voor in kapel op. Een gezelschap van 22 dames en heren gaan de muziek uit de Russisch Orthodoxe Liturgie zingen. De dirigent Irina Gorvanko, geboren in de Oekra´ne legt uit waar de diverse gezangen over gaan, wanneer ze gezongen worden en ter ere van wie. Een welkome inleiding die veel duidelijk maakt.

Dan zet het koor in. Even krijg ik de neiging om me om te draaien, naar het grote orgel, maar nee, het koor zingt, zonder begeleiding en het klinkt als een orgel. Opvallend is de dynamiek van het koor. Ondanks het feit dat de Rembrandtkapel het zingen voor dit koor niet gemakkelijk maakt, droge akoestiek, fluistert en juicht het koor, luistert de volle kapel met grote aandacht naar de prachtige liederen.
De werken zijn uit verschillende periodes en van verschillende componisten en steeds die zo welkome toelichtingen van de dirigent. We besparen u de titels van alle nummers maar twee moeten toch genoemd worden: Velicajem T'a, (Wij prijzen U) en Tjebje Pojem, (U zingen wij toe). Kippenvel bij het luisteren naar deze gezangen. Hoewel de pauze op een logisch moment werd aangekondigd, geheel volgens de regels van de liturgie, was dat een niet gewenste onderbreking, want het haalde de spanning die met veel zorg door het koor was opgebouwd een beetje onderuit.
Dat het koor door de Oekra´ense dirigent onder handen is genomen, gekneed is door haar kennis en haar vakmanschap, is goed te merken. De 'toegift', volksliedjes uit Rusland, GeorgiŰ en de Oekra´ne, waren een aardig, maar niet echt nodig. Het was zonder die liedjes al een prachtig concert. De bezoekers beloonden koor en dirigent met een enthousiast applaus. Bloemen voor de dirigent en een roos voor alle zangers verbeelde de waardering.
Spontaan barstte het koor, inclusief dirigent, uit in een gezongen gelukwens, traditie in Oosteuropa, en wenste de aanwezigen daarmee 'vele lentes' toe, een Nieuwjaarswens.
Woensdag 14 december is het koor opnieuw te beluisteren in de Ansfriduskerk in Amersfoort en zondag 18 december in de St. Jozefkerk in Achterveld.


bron: Soester Krant uitgave: 20 nov 2005
bericht nr. 3451 :  geplaatst op 04-12-2005 en 1034 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken