TERUG
Kerkconcert
Concert Messiah van Handel in Amersfoort
Ansfridus

Vox Jubilans viert lustrum

Concert Messiah van Handel in Amersfoort

HOEVELAKEN - Christelijke Zang- en Oratorium Vereniging Vox Jubilans viert dit jaar het 40 -jarig bestaan met diverse activiteiten. De bekroning van dit lustrum is de uitvoering van de Messiah van George Frederic Handel op zaterdag 26 november in de Sint Ansfriduskerk te Amersfoort.


 

door Anneke Martini

Een jaar lang is er onder de bezielende leiding van dirigent Arno van Wijk gerepeteerd door de leden en projectleden. Solisten van internationale allure en het Begeleidingsorkest Herman Strategier zijn gecontracteerd om dit hoogtepunt uit de koorliteratuur tot een succes te maken.

De financiering werd ondersteund door diverse sponsors, waardoor de toegangsprijs op 17,50 euro (volwassenen) en 10.00 euro (jeugd t/m 12 jaar) gehouden kan worden. Aanvang 19.30 uur, kerk open vanaf 19.00 uur; Jacob Catslaan 28 Amersfoort.

Vox Jubilans brengt dit concert in de Ansfriduskerk vanwege de goede akoestiek, als mooiste en meest sfeervolle kerk, die een groot aantal bezoekers kan herbergen. De bezoekers krijgen waar voor hun geld, gezien de behoorlijke lengte van Handels compositie. De eerste uitvoering van de Messiah vond plaats in 1743. Het werd het hoogtepunt van het gehele theaterseizoen en Handel werd toegejuicht zoals nu supersterren in de popwereld. De uitvoeringen in de jaren er na werden steeds enthousiaster ontvangen en vanaf die tijd is de uitvoering van de Messiah een jaarlijkse traditie geworden, als afsluiting van de vastentijd in Engeland. Dit oratorium is uitgegroeid tot Handels meest uitgevoerde werk.

Solisten

De solisten tijdens dit jubileumconcert zijn: Josefien Stoppelenburg, sopraan, Charlotte Stoppelenburg, mezzo sopraan, Joost van der Linden, tenor, Pieter Hendriks, bas, Susanna Veerman, orgel en Willeke Smits, clavecimbel.

Charlotte en Josefien Stoppelenburg komen uit een gezin van professionele musici. Ze behaalden de eerste prijs in 1997 bij het Prinses Christina Concours. Grotere bekendheid kregen de zusjes door een aantal televisieoptredens, onder meer voor de Koninklijke Familie tijdens Koninginnedag 2002, De Plantage en Una Voce Particolare. Joost van der Linden studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Rotterdams Conservatorium. Momenteel is hij werkzaam als freelance musicus bij onder andere het Nederlands Kamerkoor en The Amsterdam Baroque Choir o.l.v. Ton Koopman. Ook Pieter Hendriks kreeg aan het Conservatorium in Den Haag zijn opleiding. In 1997 werd hij prijswinnaar van de Erna Spoorenberg Vocalistenpresentatie.

Begeleidingsorkest Herman Strategier heeft zijn sporen verdiend met de uitvoering van grote koorwerken zoals de Matthaeus- en Johannespassion. Susanna Veerman studeerde aan het Conservatorium van Moskou en deed daar veel ervaring op bij verschillende koren. Zij is onder meer cantor en tweede organist in Amsterdam en won diverse prestigieuze prijzen. Willeke Smits studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium en studeerde af als docent en als uitvoerend musicus. Daarnaast studeerde zij clavecimbel, kerkmuziek en koordirectie. Zij is actief als organist, pianist en clavecinist, alsmede docent en dirigent.

Arno van Wijk behaalde de diploma’s uitvoerend musicus en docerend musicus orgel aan het Utrechts Conservatorium. Later studeerde hij koordirectie en kerkelijk koorleider bij Joop Schets. Arno is onder meer als cantor-organist verbonden aan de Gereformeerde kerk te Zaltbommel. Sinds 2000 is hij dirigent van Vox Jubilans.

CZOV Vox Jubilans is op 11 maart 1965 opgericht en had aanvankelijk slechts negen leden. Inmiddels is het Hoevelakense koor uitgegroeid tot 55 enthousiaste en trouwe leden die praktisch geen repetitie op dinsdagavond in basisschool De Spreng overslaan. Aanvankelijk werden alleen kerkelijke liederen gezongen, later breidde het repertoire zich uit. De Messiah is al eerder uitgevoerd, maar ook andere grote werken van bekende componisten. Gezien de inzet van alle betrokkenen zal het concert op 26 november zeker een hoogtepunt vormen in de geschiedenis van Vox Jubilans.


bron: Stad Nijkerk uitgave: 23 nov 2005
bericht nr. 3403 :  geplaatst op 24-11-2005 en 1729 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken