TERUG
Pastores / Predikanten
Pastor Jan Vernooy vertrekt
rkamersfoort

Pastor Jan Vernooy vertrekt

,,Ik heb me hier vrij en thuis gevoeld”

AMERSFOORT-NOORD - ,,Welkom! Gaat u zitten, wilt u koffie?’’
De begroeting door de gastvrouw in De Herberg in Nieuwland is hartelijk. De sfeer is gezellig. Een groepje mensen is geconcentreerd aan het kaarten, een grotere groep mensen zit rond de tafel met elkaar te praten. Een van hen is pastor Jan Vernooy, sinds 11 jaar werkzaam in Nieuwland en ‘omstreken’. 
 Per 1 januari vertrekt hij en gaat met een team van 3˝ pastores een samenwerkingsverband opzetten in vier plaatsen aan de Veluwerand en in vier plaatsen in de Oostelijke Flevopolder. Op deze maandagmorgen neemt hij even de tijd voor reflexie.

door Atty Davidse

,,Ik ben wel een beetje een pionier’’, zegt Vernooy. ,,In Apeldoorn werkte ik in een nieuwbouwwijk die al klaar was. In Nieuwland had ik namens de rooms katholieke St. Martinusparochie de opdracht om met de Samen op Weg gemeente een nieuwe, oecumenische kerk op te bouwen. Gelukkig konden we na vijf jaar de Herberg kopen. Die is uitgegroeid tot een ontmoetingskerk: een plek waar de mensen elkaar kunnen ontmoeten en in aanraking kunnen komen met het Woord van God.’’

Hoewel er besloten was dat er geen echte kerk gebouwd zou worden, want geen geld en geen pastores, en dat men voor de vieringen terecht kon in de St. Martinuskerk, het Brandpunt en de Inham, bleek er toch veel behoefte te bestaan aan een zondagse ontmoeting rond het Woord. Daarom is er nu de tweede zondag van de maand ook een viering in De Herberg, waar 125 mensen aan deelnemen.

In tien jaar veranderde er veel in de rooms-katholieke kerk. Het bisdom Utrecht is bezig met een grote reorganisatie, die onder andere inhoudt dat vier pastores rouleren en werken voor vier tot acht parochies. ,,De oude kerken zijn in crisis, de teruggang gaat gestaag verder’’, stelt Vernooy. ,,Maar het is mooi om in een jonge en frisse kerk te werken, waar veel gebeurt en waar oprecht gezocht wordt naar God. Het gaat niet om de kerk, maar om het geloof. We zijn nog niet stevig gefundeerd, het is tenslotte maar een herberg, een pleisterplaats waar mensen willen schuilen, onderweg naar de toekomst.’’

Blij is hij met de hechte oecumenische club die in Nieuwland ontstaan is, evenals trouwens in Bunschoten. De oecumenische samenwerking en diensten ervaart hij als hartverwarmend. ’s Morgens is er tijdens de inloop vaak een pastor aanwezig. Of collega Anette Sprotte of hij. Aan tafel vinden dan vaak goede gesprekken plaats, over de actualiteit en de samenleving.

,,Door de week bezoeken vooral ouderen De Herberg. Daar is niks mis mee. Maar we missen eigenlijk wel de jonge ouders en kinderen. Hebben de jongeren geen behoefte eens langs te komen?’’, vraagt Vernooy zich af. ,,We willen een kerk zijn voor iedereen die zoekt naar God en de zin van het leven, of die even behoefte heeft aan een aanspreekpunt. Maar hoe kom je met hen in contact zonder hen te claimen? We moeten blijven proberen initiatieven te ontwikkelen die aanslaan’’.

,,Ik ga weg met een goed gevoel’’, besluit hij. ,,Ik heb me hier vrij en thuis gevoeld. Maar het is goed om na gemiddeld 10 jaar weg te gaan, voor de pastor en de parochies. De kerk moet niet teveel aan een persoon gebonden zijn.’’

 

Vergroot Foto

Jan Vernooy (midden): ,,Ik ben wel een beetje een pionier.’’

 

bron: De Stad Amersfoort uitgave: 23 nov 2005
bericht nr. 3388 :  geplaatst op 23-11-2005 en 1748 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken