TERUG
Bijzondere vieringen
Taizé vieringen in Amersfoort
Heilige Geest

Taizé vieringen in Amersfoort

We laten ons inspireren door frčre Roger en de broeders uit Taizé. Op onze eigen manier vieren we de oecumenische gebedsviering.

 • * In de viering heeft het zingend gebed een centrale plaats.
 • * Een of twee lezingen uit de Bijbel en een meditatieve tekst, waarna stilte …
 • * We sluiten met voorbeden af, welke door iedereen ingebracht mogen worden …
 • * We krijgen tot slot in ons eigen ritme gelegenheid tot persoonlijke verdieping.

  Na afloop is er thee en tijd voor ontmoeting en gesprek.

  Plaats: de Heilige Geest kerk, Mozartweg 54, Amersfoort (hoek Ringweg Randenbroek).

  Datum / Tijd: 19.00 uur op zaterdag, 10 december 2005, 11 februari 2006, 8 april 2006, 10 juni 2006.

  Op de dinsdag voorafgaande aan de viering is van 19.30 - 21.00 uur in dezelfde kerk gelegenheid voor belangstellenden de liederen samen te (leren) zingen; ook voorafgaande aan de dienst om 18.00 uur.

  Dit oecumenische initiatief wordt medegedragen, door de Raad van Kerken Amersfoort.

  Toelichting, wat is Taizé
  Taizé is de naam van een Frans dorp, gelegen tussen Dijon en Lyon, ongeveer 950 km hier vandaan. Net buiten het dorp is een oecumenische communiteit gesticht door frčre Roger Schutz. Hij deed dit direct na de tweede wereldoorlog. De kerk werd gebouwd door Duitse jongeren (Actie Verzoeningsteken) als teken van een nieuw begin. In de communiteit leven broeders uit vele landen, verbonden met broeders werkzaam elders in de wereld.

  Jaarlijks trekken duizenden jongeren uit de hele wereld naar Taizé om korter of langer hier met de broeders samen te zijn. Ze verblijven er niet in een klooster, maar kamperen er of slapen op stapelbedden. Het maakt niet uit of je wel dan niet bij een kerk betrokken bent. Wel wordt van hen verwacht aan het Taizé-programma deel te nemen.

  Dit programma bestaat uit onder andere driemaal per dag een viering meemaken met de broeders in hun kerk. Tijdens zo’n dienst wordt er veel gezongen. Het zijn liederen, die de boodschap van Taizé dragen en je meenemen. Twee keer per dag neem je deel aan een gespreksgroep, waarbij je iets over jezelf, van de ander en God kunt leren.

  Je mag erop rekenen vele leeftijdgenoten te ontmoeten uit (verre) andere landen. De maaltijd is daarvoor een geschikt moment, ook omdat je erop mag rekenen voor elke maaltijd een tijdje in de rij te moeten staan. In Taizé wordt van je verwacht ook allerlei hand en spandiensten te verrichten. Dat alles bij elkaar maakt, dat het leven daar zoals velen zeggen: tot een bijzondere ervaring.

  Markant is de rust, het omzien naar elkaar, de eenvoud, gezelligheid en dat het ontmoeten centraal staat. Ook daarvan willen we met elkaar in de Taizé-vieringen iets van teruggeven en terugproeven.

  Voor meer informatie kan je contactopnemen met:
  Jeanine Vermeulen E: jvermeulen@katholiekamersfoort.nl T: (033) 4790746 of,
  Bernard Dijkdrenth E: bernarddijkdrenth@lopendvuur.net T: (033) 2458295. • bericht nr. 3265 :  geplaatst op 28-10-2005 en 1116 maal gelezen


  Geen gerelateerde berichten
  Opties
  Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

      Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken