TERUG
Kerkgebouw
Veenkerk verbindt Vathorst met Hooglanderveen
Amersfoort Noord (PKN)

Veenkerk verbindt Vathorst met Hooglanderveen

AMERSFOORT PIET VAN DIJK
De Veenkerk wordt de naam van de nieuw te bauwen oecumenische kerk in de wijk Vathorst in Amersfoort. Met the n,aam wordt de band met ' Hooglanderveen -het Veen, zegt,de volksmond – benadrukt.
De kerk komt, waarschijnlijk in : de loop van 2007, immers op oude Hooglanderveense grond te staan. Het oude dorp en de nieuwe stad verbinden zich in deze kerk tot een nieuwe gemeente, is de achterliggende gedachte van de naamgeving.

Maar ook het woord veen - in de letterlijk betekenis van plantenresten in bet water - heeft een rol gespeeld bij de keuze van de naam voor de kerk waarin protestanten en rooms-katholieken van Hooglanderveen en Vathorst samengaan.

„Veen wordt gevormd door afgestorven plantenresten en zo is de oecumene in de Veenkerk opgebouwd uit al het goede van de beide tradities,": zeggen Frank de Heus en Jos van Oord, respectievelijk katholiek pastoraal werker en predikant in Vathorst. „Veen leeft van water. Als je het water eraan onttrekt, dan klinkt het in . zo is het ook een mooi beeld voor de kerk, die leeft van de Heilige Geest. Die moet je er ook niet uithalen," zegt De Heus, Van Oord vult aan: „Veen is kwetsbaar. Dat is de kerk ook. Maar dat is juist ook de kracht van de kerk. Veen heeft veerkracht. Wie ooit op trilveen heeft gelopen, weet ervan. Ook zo willen we kerk zijn:"

De Heus ziet nog een betekenis: „Denk aan veenbranden. Onzichtbaar aan de oppervlakte, maar op enige diepte gaat het vuur voort. Dat is een mooi beeld voor hoe we het vuur yan het geloof, soms in het verborgene, doorgeven aan volgende generaties: '

In het logo van de nieuwe kerk, wordt de letter V van Vathorst en Veenkerk benadrukt: Het komt eruit ts zien als een ' zwaluw, de vogel die symbool staat voor de wijk op de plek waar ooit talrijke zwaluwen huisden."

Tot nog toe komt de gestaag groeiende gemeente samen in het Informatiecentrum aan de Duisterweg.
De nieuwe kerk komt vlak bij voorzieningencomplex De Brink te staan.
bron: AD Amersfoortse Courant uitgave: 19 sep 2005
bericht nr. 3060 :  geplaatst op 19-09-2005 en 847 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken