TERUG
Kerkgebouw
Naam kerk in Vathorst: Veenkerk
Amersfoort Noord (PKN)

Naam kerk in Vathorst: Veenkerk

De oecumenische wijkraad Hooglanderveen/Vathorst heeft een naam gekozen voor de nieuw te bouwen kerk in Vathorst: Veenkerk.
In de naam komt ook naar voren dat het gaat om Vathorst (V), waar één kerk komt voor alle protestantse en katholieke gelovigen.

In het logo zal de V er uit zien als een zwaluw, het symbool voor Vathorst. Het woord één zal dan ook accent krijgen. Als je de V van boven dicht denkt, verwijst de letter ook naar de drie-ene God, waarin we met elkaar verbonden zijn. De drie-eenheid staat voor eenheid in verscheidenheid en zo willen we ook kerk zijn. Eén met respect voor de verschillende tradities en achtergronden, waar we vandaan komen.

‘Veen’ geeft goed aan dat er een direct verband is met Hooglanderveen. Het oude dorp en de nieuwe stad hebben een verbond gesloten om samen één christelijke gemeenschap te zijn. Veen leeft van water. Als je het water eraan onttrekt, dan klinkt het in. Zo is het ook een mooi beeld voor de kerk die leeft van de heilige Geest. Die moet je er ook niet uithalen, want dan leeft ze niet meer. Veen is dus kwetsbaar.

Dat is de kerk ook. Zeker in deze tijd. Maar dat is juist ook de kracht van de kerk.

Zij moet het niet hebben van macht, maar van gezag en de kracht van onbaatzuchtige liefde. Zo heeft Jezus het voorgeleefd. Veen heeft veerkracht. Wie ooit op trilveen heeft gelopen, weet ervan. Ook zo willen we kerk zijn. En tenslotte, denk ook aan veenbranden. Onzichtbaar soms aan de oppervlakte, maar op enige diepte gaat het vuur voort. Dat is een mooi beeld voor hoe we het vuur van het geloof, soms in het verborgene, steeds weer doorgegeven aan volgende generaties. Tot eer aan God en tot heil van de mensen. Daar staan wij voor.


bericht nr. 2945 :  geplaatst op 29-08-2005 en 831 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken