TERUG
Evenementen
Canadese jongeren bij RK jeugdgroep
rkamersfoort

‘Ontmoeten en gezelligheid’
Canadese jongeren bij RK jeugdgroep

AMERSFOORT - Deze week is er een groep Canadese jongeren op bezoek bij de Rooms-Katholieke jongerengroep Unity in Amersfoort. Dit in het kader van de Wereldjongerendag die van 15 tot 21 augustus in Keulen wordt gehouden.

<
door Silvia Deurwaarder

De jongerengroep is een jaar bezig geweest om de activiteiten voor hun gasten te organiseren. Dinsdag zijn de jongeren aangekomen en maandag was er nog een laatste vergadering. Wouter ten Have, Josine ten Have, Adriaan Cloin en Suhail Tafur zijn leden van deze jongerengroep. Allen zijn zeer enthousiast. ,,We kijken erg uit om naar Keulen te gaan, maar vooral vinden we het spannend hoe de gasten reageren op het programma.” Vanuit de jongerengroep, met hulp van enthousiaste mensen uit de kerk De Heilige Geest, is er een fietstocht georganiseerd en gaan de Canadezen de historische binnenstad bekijken.

Paus
Samen zullen ze volgende week naar Keulen reizen om de paus te zien en andere jongeren over de hele wereld te ontmoeten Josine legt uit: ,, De Wereldjongerendag wordt om de twee jaar gehouden in een andere werelddeel. Centraal staat het ontmoeten van andere jongeren. In Keulen zelf worden we van elkaar gescheiden, omdat ieder naar zijn eigen taalgebied gaat. De Nederlandse bisschoppen zijn aanwezig om iedere dag een mis te houden.”

Suhail: ,,Vorige keer had ik een notitieboekje mee waar ik iedereen in liet schrijven en die was aan het eind helemaal vol. Iedereen heeft altijd wat mee uit eigen land. Ik heb kleine klompjes gekocht. Het is mooi om te zien dat iedereen met één doel samen komt. “ Vol verwondering spreekt ze verder: ,,In Nederland ben ik één van de weinige jongeren in de kerk, maar daar voelt het zo anders om met duizenden uit heel de wereld samen te komen.”

Unity heeft een welkomstpakket gemaakt voor de Canadese jongeren: klompjes, hagelslag en drop om een indruk van Nederland te krijgen. Wouter: ,,We hopen dat de jongeren in de gastgezinnen zien hoe het is om hier te leven. We hebben fondsen aangeschreven en met dat geld kunnen we een barbecue organiseren. Het gaat erom dat het gezellig is en we de kans hebben om elkaar een beetje te leren kennen. We hebben wel iedere dag een mis en een catechesegroep om ons zo voor te bereiden op Keulen.”

De jongerengroep bestaat momenteel uit 25 leden en velen gaan voor het eerst naar de wereldjongerendag. Wouter hoopt dat er bij terugkomst meer enthousiasme is om weer verder te gaan: ,,Ik wil dat gevoel vasthouden.” Josine vult hem aan: ,,Het is zo bijzonder wat daar gebeurd op de wereldjongerendag. Ik ben al eerder geweest en het was heel motiverend om al die jongeren te zien.”

De Canadese Michielle Bartir is vanaf zondagavond in Nederland: ,,Ik vind het wel eng om de paus te ontmoeten. Ik ben hier ook om historische redenen, want ik weet wat voor rol mijn land gespeeld heeft bij van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.”bron: De Stad Amersfoort uitgave: 10 aug 2005
bericht nr. 2891 :  geplaatst op 15-08-2005 en 1952 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken