TERUG
Oecumene
RvK: oecumene verdient meer tijd, geld en personeel
Raad van Kerken
RvK: oecumene verdient meer tijd, geld en personeel
Komt u voor de viering? Dirk Gudde, voorzitter van de Raad van Kerken, heet alle bezoekers welkom bij de ingang van de Amersfoortse Sint-Joriskerk.
Een enkele toerist die de middeleeuwse kerk nietsvermoedend binnenstapt, haast zich naar buiten.
Gudde neemt ondertussen felicitaties en een enkel cadeau beleefd in ontvangst.ok

Jan Auke Brink

Het is feest, omdat de Raad van Kerken vijftig jaar bestaat. Het besluit tot de oprichting van de oecumenische organisatie is genomen op 20 mei 1968. Het was de voortzetting van de Oecumenische Raad uit 1947 en de in 1958 daaruit voortgekomen Oecumenische Raad van Kerken.

Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de Raad van Kerken, vertelt waarom dan toch 1968 als beginjaar geldt: ,,In 1968 kwamen ook de gereformeerden en de katholieken bij de oecumene. Dat was zo’n belangrijk moment, dat we toen weer met nul zijn begonnen te tellen.”

De feestelijke bijeenkomst wordt geopend door voorzitter Gudde. Hij legt uit waarom de viering plaatsheeft met Pinksteren: ,,Dat we ons oecumenische verjaardagsfeest verbinden met Pinksteren is niet zomaar. We willen ons oecumenische werk doen voor Gods aangezicht, in navolging van Christus, en bezield door zijn Geest.”

Blik naar morgen

In de viering is aandacht voor alle deelnemende stromingen binnen de oecumene: van Opwekkingsliederen en zang uit de Syrisch-Orthodoxe Kerk tot katholieke en protestantse gebeden. Spreker ds. Iris Speckmann, van de Algemene Doopsgezinde Societeit, kijkt niet terug naar vijftig jaar historie: ,,Ik ben gevraagd om ‘staande in vandaag’ al een blik te reiken naar ‘morgen’, de toekomst. Daarbij mocht ik het ook wel wat persoonlijk maken, zei men. Nu, mijn blik op ‘de toekomst’ is sterk bepaald door een grote zorg om de aarde.”

Speckmann kijkt met zorgen naar de toekomst. De regering richt zich in de ogen van Speckmann alleen maar op geldelijk gewin. Maar de kerk en de oecumene geven haar hoop: ,,Het is momenteel niet de staat van wie we het heil mogen verwachten, maar van gemeenschappen als de kerk voor wie mensen kostbaarder zijn dan winst.”

,,Gemeenschappen die niet denken in perioden van vier jaar, maar die schouwen met de eeuwigheid voor ogen. En voor al die momenten dat de oecumene slechts triviaal lijkt in al het vergaderen dat we doen, laten we voor ogen houden hoe belangrijk de oecumene is, als instituut van liefde, maar evenzeer als instituut van hoop en geloof.”

Verantwoordelijkheid

‘Triviaal in al het vergaderen’. Dat is een gevoel dat veel terugkeert in deze viering, vaak in zijdelingse opmerkingen van sprekers. Voorzitter Gudde grijpt er in zijn slotwoord expliciet op terug: ,,Wie van degenen die de beginjaren van de Raad van Kerken hebben meegemaakt, voelt niet iets van teleurstelling, bij hoe het nu gaat? Bij de regels die opgeld doen, bij de stroefheid en stramheid die soms ervaren wordt…” Gudde spreekt de aanwezigen dan rechtstreeks aan op hun eigen verantwoordelijkheid om de oecumene verder te brengen: ,,Doen we op dit moment genoeg? Ik wil het feest niet verpesten, maar het antwoord op die vraag is nee. Oecumene verdient eenvoudigweg meer.

Meer tijd, meer geld, meer personeel. Het zou mijn wens zijn dat het feest voor vijftig jaar Raad van Kerken, juist omdát we echt genieten van wat er al is, van al het goede dat we samen hebben, en omdat we weten: dit is wat de Heer van ons verlangt. Dat juist daarom dit feest bij ieder van ons de vraag mag opwekken: doe ik genoeg voor de oecumene?”

De voorzitter van de oecumenische beweging stelt de vraag aan ‘kerkleiders die begrotingen opstellen’, maar ook ,,aan mensen die in hun eigen stad of dorp, in hun eigen parochie of gemeente elke zondag weer die verschillende klokken horen luiden, op hetzelfde moment in al die verschillende gebouwen.”

Dat is de boodschap waarmee Gudde de aanwezigen weer de wereld instuurt: er gaat ontegenzeggelijk al veel goed in de oecumene, maar er moet nog veel meer worden gedaan.


bron: Het goede leven uitgave: 29 mei 2018
bericht nr. 19872 :  geplaatst op 29-05-2018 en 235 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken