TERUG
Kerkdiensten
Pinksterhoogmis Eurovisie vanuit Hengelo
RK Nederland
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2018-05-20)
Pinksterhoogmis Eurovisie vanuit HengeloIn de landen die aangesloten zijn bij Eurovisie komt de tv-mis op het hoogfeest van Pinksteren vanuit Nederland, en wel vanuit de Sint-Lambertusbasiliek in het Overijsselse Hengelo.

Voor Hengelo is 2018 een bijzonder jaar. Anderhalve eeuw eerder, in 1868, werd er een machinefabriek opgericht. Een in zichzelf gekeerd, overwegend agrarisch dorp groeide hierdoor in korte tijd uit tot een stedelijk-industriële samenleving. De fabriek trok als een magneet mensen van heinde en verre aan om er werk te vinden.

Met het inwonertal groeide ook het aantal katholieken. Een nieuwe kerk was nodig. Ze werd bekostigd door de katholieke arbeidersbevolking van Hengelo. Paus Johannes Paulus II verhief de Sint-Lambertus in 1997 tot basiliek, vanwege de relatie met het Duitse bedevaartoord Kevelaer en haar kerkmuziektraditie.

De kerk is enkele jaren geleden geheel gerestaureerd waarbij oorspronkelijke, neogotische beschilderingen terugkeerden. In 2015 vierde de Sint-Lambertus haar 125-jarig bestaan. Het orgel van de kerk, met zijn 3400 pijpen, is het grootste van Oost-Nederland.

Sinds een aantal jaren vormt de basiliek, tezamen met vier andere katholieke geloofsgemeenschappen in Hengelo, de Parochie van de Goede Herder.

Celebrant in de Eurovisieviering is pastoor Marc Oortman. Twee koren verzorgen de muzikale ondersteuning: Voices to Heaven (een gemengd koor) en de Schola Cantorum. Alle gebeden in de viering zijn in het Nederlands, de gezangen zijn in het Latijn. De voorbeden zullen in enkele vreemde talen worden gelezen.

De schola zal de wisselende gezangen van Pinksteren zingen en Voices tot Heaven brengt een mis van Mozart alsmede enkele meerstemmige gezangen ten gehore.

De viering wordt komende zondag van 11.00 – 12.00 uur uitgezonden op NPO 2bericht nr. 19843 :  geplaatst op 18-05-2018 en 289 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken