TERUG
Pastoraat
Straatpastoraat Amersfoort jubileert
Org.Amersfoort
Straatpastoraat Amersfoort jubileert
Tien jaar geleden hebben initiatiefnemers uit de Amersfoortse kerken de Stichting Straatpastoraat opgericht.
Op 10 maart a.s wordt dit jubileum gevierd.

Bij die viering wordt een film getoond: “Plekken van betekenis”,. een korte film waarin drie mensen, samen met het Straatpastoraat, hun dierbare plek in (en om) de stad laten zien. Een bijzonder kijkje in hun leven en wereld! 

Het jubileum wordt gevierd in de kring van direct betrokkenen.

Meer informatie over het werk van straatpastor Bernadette van Dijk vindt u op de website van het straatpastopraat Amersfoort.

 

 

De straat is het werkterrein van straatpastor Bernadette van Dijk. Ze vertelt over 10 jaar Straatpastoraat Amersfoort. (Foto: Marian Vreugdenhil)
De straat is het werkterrein van straatpastor Bernadette van Dijk. Ze vertelt over 10 jaar Straatpastoraat Amersfoort. (Foto: Marian Vreugdenhil) (Foto: Marian Vreugdenhil)

'Kwetsbare mensen zijn er altijd'

De stichting Straatpastoraat Amersfoort viert binnenkort een bescheiden feestje. Straatpastor Bernadette van Dijk vertelt over haar werk voor de nog altijd groeiende groep dak- en thuislozen en verslaafden.

door Marian Vreugdenhil

AMERSFOORT - "Tien jaar Straatpastoraat Amersfoort. Ik ben blij dat de stichting royale steun in de stad krijgt. Daardoor kan ik tijd en aandacht geven aan deze kwetsbare mensen", vertelt Bernadette van Dijk. In maart vindt het feestje plaats voor wie op enige wijze betrokken is bij het straatpastoraat. De korte film 'Plekken van betekenis' is te zien, een low budget film, opgenomen met een telefoon. "Drie van mijn straatmensen laten hun dierbare plek zien uit hun jeugd of hun leven als dakloze", zegt Bernadette.
Ze gaat verder: "Het aantal kwetsbare mensen neemt sinds enkele jaren toe. Gelukkig zijn er op dit moment voldoende plekken in de dag- en nachtopvang van Kwintes, instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Dat was wel eens anders. Vorig jaar is het aantal bedden tijdelijk uitgebreid met paviljoen De Amergaard op het terrein van Zon & Schild."
In de psychiatrie is veel veranderd. Landelijk zijn bezuinigingen doorgevoerd die kunnen knellen. "Ook deze mensen houden van hun privacy", weet de straatpastor. "In de nachtopvang slapen soms acht personen van verschillende culturen en leeftijden op één kamer. Iedere privacy ontbreekt en dat betekent vaak veel onrust. Zo wil je dat toch niet?" Wie dak- of thuisloos wordt, heeft vaak meer problemen tegelijk. Een echtscheiding, gevolgd door verlies van de te dure woning en soms ook het verlies van werk en inkomen. De aanvraag van een uitkering verloopt niet altijd even soepel. "Medewerkers van de Sociale Dienst doen erg hun best", vertelt Bernadette. "Maar doelgroep en hulpverleners missen soms de aansluiting. Wie op een afspraak komt, moet echt zijn motivatie tonen."
Bernadette is een ervaren straatpastor die de verblijfplaatsen en bewegingen van haar contacten kent. "In mijn bestanden staan zo'n tweehonderd personen", vertelt ze. "Sommigen zie ik iedere dag, anderen één keer per twee of drie weken. Ik probeer het altijd met ze vol te houden, hoe ze zich ook gedragen. Soms verschijnen ze vijf keer niet op een afspraak", vervolgt ze. "Als straatpastor ben ik onafhankelijk. Bij mij valt geen uitkering te halen. Ik zoek mijn mensen op. Ze zijn niét afgeschreven, dat wil ik ze laten weten. Maar kwetsbare mensen blijven we altijd houden."
Informatie. Zaterdag 10 maart, feestje in Johanneskerk, Westsingel 30, van 16.00 - 20.00 uur, voor wie op enige manier betrokken is bij het straatpastoraat. Aanmelden via e-mail mwj.rietveld@planet.n

 

 

 

 

 

 bericht nr. 19616 :  geplaatst op 17-02-2018 en 328 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken