TERUG
Oecumene
Nieuwsbrief Taize jan. 2018
OrganisatiesBuitenland
Nieuwsbrief Taize l 2018

Nieuwsbrief Taizé

 

Nieuws uit Taizé

Bazel: De eerste ontmoeting in drie landen tegelijk

Van 28 december tot 1 januari vond de veertigste Europese ontmoeting plaats in de stad en regio Bazel. Ruim 20.000 jongeren namen hieraan deel. Meer dan 15.000 van hen kwamen van buiten Zwitserland en een paar duizend uit de omgeving in Zwitserland, Frankrijk en Duitsland. Er waren 95 ontvangstpunten, waarbij vaak een aantal protestantse en katholieke gastkerken samenwerkten. Zij verzorgden een gastvrije ontvangst, die door alle deelnemers zeer op prijs werd gesteld.

Het internationale team dat sinds september deze ontmoeting voorbereidde is teruggekeerd naar Taizé. In de afgelopen weken hebben zij alle gastkerken bezocht en de mensen ontmoet die jongeren ontvangen hebben. Broeder Alois schreef op Kerstdag een bericht om hen te bedanken.

Er zijn verschillende pagina’s op de website verschenen over de ontmoeting in Bazel:

Madrid nodigt uit voor de volgende Europese ontmoeting

Broeder Alois deed verschillende aankondigingen op 30 december in Basel. Een daarvan werd met spanning afgewacht: de locatie voor de volgende Europese ontmoeting. Broeder Alois lichtte toe: “Vorig jaar waren we in Noord-Europa, in Riga. Volgend jaar gaan we naar het zuiden, naar een stad waar nog niet eerder een Europese ontmoeting is geweest. Op het Iberisch schiereiland zijn we al eerder hartelijk ontvangen. In Barcelona een aantal keer, en ook in Lissabon en Valencia. Volgend jaar, van 28 december 2018 tot 1 januari 2019, zijn we uitgenodigd in de stad Madrid."

Om de eerste voorbereidingen te starten brengen twee broeders van de gemeenschap een bezoek aan Madrid van 25 februari tot 11 maart.

Lviv: Eind april eerste Taizé bijeenkomst in Oekraïne

Duizenden jongeren uit Oekraïne hebben de afgelopen jaren deelgenomen aan de internationale ontmoetingen, zowel in de zomer als in de winter. Zo kwamen meer dan 2800 jongeren uit heel Oekraïne en uit diverse kerkgemeenschappen naar de ontmoeting in Bazel. Voor hen was het heel bijzonder om te horen dat er voor het eerst een Taizé ontmoeting in Oekraïne zal plaatsvinden, van 27 april tot 1 mei 2018.

Om deze ontmoeting voor te bereiden zijn er van 1 februari tot 9 maart een aantal broeders in Oekraïne. Daarna zullen er twee kleine tijdelijke gemeenschappen van jongeren gevormd worden. Er zijn twee webpagina’s beschikbaar over de ontmoeting:

Jeruzalem: Verschillende data in februari

Een broeder van Taizé is van 1 februari tot 6 maart in Jeruzalem. Hij is uitgenodigd door het Oecumenisch Instituut van Tantur. Hij zal gebeden leiden in Tantur op 4, 18 en 25 februari en op 4 maart. Deze gebeden vinden plaats om 17:30 uur en een ieder is van harte uitgenodigd. Op 11 februari neemt hij deel in een Taizé viering om 20:30 uur in Ratisbonne (26 Rehov Shmu’el ha-Nagid). In Tantur wordt na het gebed op 4 februari en de gezamenlijke maaltijd de film “Moments in the life of Brother Roger” vertoond. Op 13 februari van 19:00 - 20:30 uur spreekt dezelfde broeder over Taizé als onderdeel van het “Tuesdays at Tantur” programma.

Voorstellen voor 2018: “Onuitputtelijke vreugde”

Voor 2018 heeft broeder Alois vier voorstellen geschreven rond het thema vreugde, als vervolg op de voorstellen rond de thema’s barmhartigheid en eenvoud. Als onderdeel van de Week van Gebed voor Eenheid onder Christenen, volgt hier een gedeelte uit het vierde voorstel: "Ons als christenen onderling verheugen over de gaven van anderen".

“Veel mensen verlangen ernaar dat christenen één worden, zodat hun onderlinge verdeeldheid niet langer de door Christus gebrachte boodschap van universele verbondenheid verhult. Zou onze onderlinge eenheid als broeders en zusters niet een teken, een voorproefje kunnen zijn van de eenheid en vrede onder alle mensen? (...) Kunnen we bij anderen de goede dingen ontdekken die God in hen heeft gelegd en die wij wellicht niet bezitten? Kunnen we proberen dit verschil te ontvangen als een verrijking voor onszelf, zelfs als het om aspecten gaat die ons in eerste instantie wellicht afstoten? Kunnen we verfrist worden door de vreugde die we vinden in de gaven van anderen?"

Kalender

  • Portugal. Valérie en Clara (Duitsland) zullen van 25 januari tot 25 februari een kleine tijdelijke gemeenschap vormen in Faro (Algarve). Zij worden daar ontvangen door de lokale kerk. Zij zullen in diverse kerken in de stad en regio bidden en regelmatige bezoeken brengen aan een verzorgingstehuis. 
  • Zweden. Elena (Spanje) en Nora (Duitsland), Santal en Sigrid (Zweden) zullen elkaar treffen in Malmö. Vanaf 1 februari nemen zij het “Youth Community House” in gebruik. Dit is een initiatief van de Zweedse kerk, een plaats van gebed, gastvrijheid en gezamenlijk leven. Zij zullen ook deelnemen aan diverse diaconale activiteiten, zoals het bezoeken van dak- en thuislozen.
  • Hong-Kong. Vier broeders beginnen midden februari aan de voorbereidingen voor de volgende Aziatische jongerenontmoeting in Hong-Kong (8-12 augustus 2018).

Gebed voor de Week van Eenheid onder Christenen

Geprezen bent u, opgestane Christus. U maakt ons bewust van de gaven die we in uw kerk van elkaar mogen ontvangen. Laat de passie voor eenheid ons altijd verder dragen. Geef dat allen die van u houden een teken van vrede en verzoening zijn voor de hele mensheid.


bericht nr. 19548 :  geplaatst op 29-01-2018 en 222 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken