TERUG
Evenementen
Vrijheidslezing van Joris Luyendijk
Johanneskerk
Vrijheidslezing van Joris Luyendijk

 •       

  • Cees Wouda

  Vrijheidslezing van Joris Luyendijk


  AMERSFOORT Loge Jacob van Campen houdt in een nagenoeg uitverkochte Johanneskerk een vrijheidslezing op vrijdag 2 februari. Onderwerp van deze avond: mogen we vrijdenken? Spreker is onderzoeksjournalist en auteur Joris Luyendijk. Hij gaf voor de krant alvast op enkele brandende vragen een antwoord.

  Arjan Klaver

  Hoe ben je een onafhankelijke kritische denker geworden?

  „Primair door me altijd af te vragen of ik nou eigenlijk wel zo onafhankelijk en kritisch ben. Je kunt altijd nog kritischer en onafhankelijker zijn, dus nederigheid siert de mens."


  Wie zijn jouw doelgroepen? En hoe bereik je die het beste?

  ,,Mensen die het leuk vinden om na te denken, en die het als vooruitgang ervaren om hun mening in te ruilen voor een betere."


  De vrijmetselarij heeft 'vrijdenken' als één van haar kernwaarden. Behoort zij daarmee tot jouw doelgroep?

  ,,Dat lijkt me wel, hoewel ik niet zo dol ben op een term als 'doelgroep'. Dat suggereert te veel een marketing strategie. Ik denk dat je moet schrijven wat je te zeggen hebt en dan vind je boek wel zijn weg naar

  degenen die door het te lezen tot de 'doelgroep' gaan behoren. Maar goed, wat ik zelf erg leuk vind is dat niet alleen hoog opgeleiden mijn boeken lezen."


  Welke bijdrage wil je leveren aan de Nederlandse samenleving?

  ,,Ahum, op het gevaar van pretentie af: het grootste privilege dat een mens kan treffen is geboren worden in een stabiele en welvarende democratie. Die democratie probeer ik te dienen met boeken en verhalen die licht werpen op kwesties die belangrijk zijn voor die democratie."


  Dragen jouw publicaties (naar jouw idee) bij aan het maatschappelijk debat en politieke besluitvorming?

  ,,Dat heb ik nooit onderzocht. Aan het debat dragen ze wel bij, maar hoe politieke besluitvorming tot stand komt. Om dat te weten zouden we politieke journalistiek moeten hebben in Nederland. Die is er alleen

  nauwelijks. We hebben in plaats daarvan politici journalistiek; berichtjes over poppetjes en hun partijen.bericht nr. 19546 :  geplaatst op 29-01-2018 en 223 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken