TERUG
Kerk en samenleving
Stichting 'Het Zit Even Tegen' wil preventie armoedeval
Org.Amersfoort
Stichting 'Het Zit Even Tegen' wil preventie armoedeval


  • Medewerkers LATEI vullen pakketten bij Voedselbank Amersfoort

    LATEI 


AMERSFOORT Het is beter schulden te voorkomen dan op een gegeven moment weg te zinken in onbetaalde rekeningen en armoede. Om dit voor te zijn is deze maand de site 'Het Zit Even Tegen' door de gelijknamige stichting gelanceerd. ,,Veel mensen komen pas in actie als het te laat is. Daar willen wij iets aan doen", vertelt Niels van Breemen, een van de bedenkers van de website.


Bert VosTijdens het eerste Changelab Amersfoort, georganiseerd door Matchpoint, waar professionals aan de slag gaan met oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken met ondernemers en maatschappelijke organisaties ontmoetten van Breemen, Jolanda Prijs en Ilse Zuurhout elkaar. ,,Het thema was armoede. In het kader daarvan hebben we werkbezoeken afgelegd, zoals bij de voedselbank. Daar zag ik pakketten liggen, speciaal voor kinderen die jarig zijn en niet kunnen trakteren op school, terwijl ik net vijftig euro had besteed aan de verjaardag van mijn dochter. Dat deed me wel wat. Ik dacht daar moeten we iets aan doen", legt van Breemen.

 

ARMOEDEBELEID Als je als bedrijf je klanten weet te vinden in de huidige wereld van social media en digital marketing, dan moet dat toch ook kunnen bijdragen in het bestrijden van armoede, bedachten de oprichters van 'Het zit even tegen'. ,,Dat was het uitgangspunt waar we mee van start zijn gegaan." Amersfoort heeft veel hulporganisaties, zegt van Breemen. Maar die komen pas in actie of worden benaderd als het kwaad al is geschied. Volgens onderzoek over armoedebeleid in Amersoort kan de samenwerking beter, wordt er te weinig gedaan aan de vindbaarheid en preventie. ,,Armoede geeft stress en zorgt ervoor dat men sneller de verkeerde beslissingen neemt, waarna mensen nog verder in de schulden komen. Door bijvoorbeeld via internet met kredietverstrekkers in zee te gaan in plaats naar oplossingen te zoeken, als deze al te vinden zijn. Armoede is een complex probleem. Hoe verder je daarin terechtkomt, des te moeilijker is het om er weer uit te komen."

 

SCHAAMTE De stichting wil informatie geven en concrete hulpverlening sneller en gemakkelijker vindbaar maken. ,,De schaamte om ermee naar buiten te komen is vaak hoog. En dan wacht men te lang. Op deze manier is het laagdrempelig en anoniem." De initiatiefnemers willen dat er voldoende informatie in omloop komt en dat deze voor iedereen beschikbaar is. Zij geloven dat meer voorlichting, ondersteuning en minder verleiding om te lenen, de toestroom van het aantal mensen dat in de schulden dreigt te komen omlaag brengt.

 

Onder meer Stichting Leergeld en het Sociaal Fonds Amersfoort staan al de site. Ook staan er onder meer bespaar- en financiële tips op. Het drietal gaat ervan uit dat meer organisaties zoals Stadsring51, zich gaan melden. Naar aanleiding van de lancering van de site wordt 15 februari in samenwerking met Stadslab 033 een seminar gehouden in Fluor in de Nieuwe Stad.

 

  http://www.hetziteventegen.nl

 

 

Armoede is een complex probleem.bericht nr. 19544 :  geplaatst op 27-01-2018 en 212 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken