De Keijzer op de kansel

Als communicatieadviseur Ruth Gorissen mij een mailtje stuurt met het verzoek haar terug te bellen want ze had een niet alledaags verzoek, word ik razend nieuwsgierig. Als ze echter tijdens het gesprek voorstelt of ik 'De Preek van de Leek' wil verzorgen val ik effe stil. Uw stukkiesschrijver is niet (meer) gelovig, vond dat hij daar in de Sint-Franciscus-Xaveriuskerk op 't Zand eigenlijk niets te zoeken had.

Ad by Streamads

 

Maar zo makkelijk kwam ik niet van haar af. Samen met predikanten Jos van Oord en Gerard van der Klis had Ruth een stevige lobby ingezet die erop uit was mij over te halen deze lekenpreek toch te houden. Mailverkeer over en weer. Telefoontjes plegen om nadere informatie en kopjes dubbele espresso bij dat gezellige Kafé Van Zanten moesten er voor zorgen dat ik werd overgehaald. Na geruststellende berichtjes van dit trio en met de toezegging dat ik er mijn eigen invulling aan mocht geven was de kogel eindelijk door de Xaveriuskerk!

Mocht gedichten voordragen, koren laten optreden, singer-songwriters mochten opdraven, kortom alles was welkom als ik er maar een onvergetelijke preek van zou maken. Werd zo enthousiast dat ik op het laatst van alles moest schrappen, het was te veel en te vol. Had 'The Edwin Hawkins Singers' uitgenodigd om 'Oh Happy Day' te komen zingen, helaas overleed Edwin veel te jong op 15 januari. Zangeressen Adele en Beyoncé hadden op 28 januari al optredens staan. Popzanger Elton John had net in deze week een sabbatical gepland maar wenste me ongelofelijk veel succes in een heerlijke mail vanuit Londen.

 

Maar waarom zo ver gezocht, er loopt in Amersoort zoveel muzikaal talent rond dat ik besloot uit het veelzijdige aanbod muzikant Bas Bons en Zangstudio Lucette Snellenburg met haar leerlingen te vragen. Zowel Bas als Lucette hadden nauwelijks bedenktijd nodig, reageerden meteen dolenthousiast op mijn verzoek. Beide muziekliefhebbers zullen tijdens de preek twee liedjes laten horen min of meer passend bij het thema van de preek.

 

Techniek is in goede handen van Lubbertus Brugge die zal zorgdragen voor het geluid, het vertonen van foto's, korte filmfragmentjes en het projecteren van teksten van gedichten, Bijbelspreuken en liedjesteksten. Zag er aanvankelijk erg tegenop. Nu ik ongeveer weet wat het gaat worden en hoe ik het ga doen slaap ik iets geruster. Af en toe verbeter ik wel wat tekst, pas het aan aan de actualiteit. Van Lubbertus moet ik er op letten dat ik goed articuleer in verband met de akoestiek in deze prachtkerk. Ook moet ik zien te voorkomen dat ik plat Utrèchts of Soesterkwartiers ga praten.

 

Zaterdagavond kruipt uw stukkiesschrijver vroeg onder zijn dekbed, alcohol is tijdelijk taboe. Na afloop drink ik graag een glas wijn met u allen en zal er een versnapering worden geserveerd. Helaas is er in deze gastvrije kerk maar plaats voor duizend belangstellenden, wees dus op tijd. Aanvang 16.00 uur.

Deze Preek, hét gesprek op maandagmorgen bij de koffieautomaat!

 

Joop de Keijzer.