TERUG
Kerkmuziek
Componistenportret van August Gottfried Ritter op 24 febr. 2018
St Joriskerk
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2018-02-24)
Componistenportret van August Gottfried Ritter op 24 febr. 2018


Op zaterdagavond 24 februari wordt door Rien Donkersloot op het Naberorgel in de Amersfoortse St.-Joriskerk een ‘componistenportret’ geschetst van de Duitse componist August Gottfried Ritter (1811-1885).
In zijn tijd was Ritter een vooraanstaand organist en componist. Tegenwoordig staat zijn muziek wat in de schaduw van componisten als Mendelssohn, Liszt en Reger.
Ritter componeerde een viertal sonates en leverde daarmee een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Duitse orgelsonate.  Daarnaast schreef hij enkele vrije werken en een aantal koraalvoorspelen.
Naast zijn werk als componist verwierf Ritter bekendheid als muziekcriticus. Hij had talloze contacten, onder meer met Franz Liszt, aan wie hij zijn derde sonate opdroeg.
Verder verwierf hij bekendheid door zijn boeken “Die Kunst des Orgelspiels” en “Zur Geschichte des Orgelspieles”

Rien Donkersloot voert tijdens het concert de tweede, derde en vierde sonate uit. Deze virtuoze sonates worden afgewisseld met intiemere koraalvoorspelen van Ritter. Bijzonder is verder dat er ook een aantal werken gespeeld worden van tijdgenoten en vrienden van Ritter; deze werken zijn afkomstig uit het “Ritter-album für die Orgel” dat verscheen ter gelegenheid van Ritters gouden jubileum in 1881. Zo klinkt o.a. een “Konzertstück” van Franz Liszt.

Om 19.30 uur geeft Rien Donkersloot een uitgebreide toelichting op het programma in het koor van de St.-Joriskerk. In zijn toelichting gaat hij in op het leven en werk van Ritter, alsook een meer gedetailleerde bespreking van de te spelen werken.  
Het concert begint om 20.00 uur; de kerk is geopend vanaf 19.00 uur. Toegang € 10,- (inclusief koffie/thee). Tot 21 jaar gratis’.  
 
 
 
 


bericht nr. 19490 :  geplaatst op 03-01-2018 en 389 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken