TERUG
Oecumene
Nieuwsbrief Taize dec.2017
OrganisatiesBuitenland
Nieuwsbrief Taize dec. 2017

Nieuws uit Taizé

Duizenden jongeren in Taizé voor Allerheiligen

In de laatste paar weken zijn duizenden jongeren naar Taizé gekomen: Zweden, Duitsers, Spanjaarden en bovenal Fransen. Deze Franse jongeren kwamen uit alle gedeeltes van Frankrijk, in drie etappes van een aantal dagen rond Allerheiligen. Naast priesters, predikanten en jeugdleiders, kwamen ook 12 Franse bisschoppen mee met de jongeren.

Verschillende evenementen rond de herdenking van de Reformatie

In de afgelopen weken heeft broeder Alois samen met een aantal andere broeders deelgenomen aan evenementen rond de herdenking van 500 jaar Reformatie. Dit volgt op zijn aanwezigheid in Lund een jaar geleden en Wittenberg in mei. De Protestantse Federatie van Frankrijk en de Vereniging van Protestantse kerken van Alsace en Lorraine organiseerden in oktober een bijeenkomst in Straatsburg. Hierbij waren er vier gebeden met de liederen van Taizé.

Duizenden jongeren verzamelden zich het eerste weekend van november in Genève (Zwitserland). Meer dan twintig broeders kwamen vanuit Taizé om een avondgebed te leiden. Deze vond gelijktijdig plaats in de St. Pieterskathedraal en acht andere kerken in het stadscentrum. Tijdens ditzelfde bezoek ging broeder Alois naar Flüh (Lausanne) voor een gezamenlijk gebed in de kathedraal, en naar Bazel waar hij het voorbereidingsteam voor de Europese ontmoeting bezocht.

De Europese ontmoeting in Bazel komt dichtbij

Van 28 december tot 1 januari 2018 vindt in Bazel de Europese jongerenontmoeting plaats. Dit komt tot stand door een samenwerking tussen Taizé, de gastkerken en de civiele en lokale autoriteiten. Alle partijen zijn druk bezig om deze ontmoeting zo goed mogelijk voor te bereiden. Een aantal wetenswaardigheden:

  • Tot nu toe hebben meer dan 5000 jongeren uit Polen zich aangemeld, en meer dan 3000 jongeren uit Oekraïne. De registraties blijven nog steeds binnenkomen. Naast deze landen zijn ongetwijfeld Frankrijk, Duitsland, Italië, Kroatië en Wit-Rusland het meest vertegenwoordigd.
  • Op de dag van aankomst worden de deelnemers verwelkomd bij 120 ontvangstpunten in Bazel en de omliggende steden, evenals in Duitsland en in Frankrijk zelfs tot aan Mulhouse.
  • De logistieke uitdagingen zijn groot: 1200 vrijwilligers komen twee dagen eerder om de laatste voorbereidingen te treffen. Zo’n 280 bussen komen aan op 28 december; ongeveer 12.000 kg eten, 80.000 broodjes en 50.000 waterflesjes worden voorbereid voor de maaltijden.

Tijdens de ontmoeting vinden de gezamenlijke gebeden plaats om 13:00 uur in zeven grote kerken in het centrum van Bazel en om 19:00 uur in de St. Jakobshalle en St. Jakob-Arena.

Ervaringen van deelnemers aan de Koptische pelgrimage in Egypte

Na de ontmoeting voor jongeren die Taizé in Egypte organiseerde, werden veel ervaringen van jongeren naar de broeders gestuurd. Een aantal is online gezet (Franstalig), zoals van François en Henri (België): “Temidden van een druk en soms vluchtig programma, dompelde de ontmoeting met Egyptische christenen in Anafora en Caïro ons een aantal dagen onder in het leven van deze vredestichters en moedige getuigen van het oosterse christendom.”

Een kijk op stilte

In Taizé vervult stilte een centrale rol. Sommige jongeren brengen de hele week in stilte door. In ieder gebed worden alle aanwezigen uitgenodigd een langere tijd in stilte te bidden. Sommige mensen voelen de behoefte zich terug te trekken uit de menigte en het dagelijks ritme. Er zijn in Taizé plaatsen voor wie de stilte op wil zoeken, zoals de St. Stevensbron en de dorpskerk. Lukas uit Duitsland deelt zijn gedachten bij de stilte. Hij vertelt over een aantal ideeën die bij hem leven rond de stilte, met een korte toelichting.

Nieuwe publicaties

Een nieuwe CD getiteld “Laudamus Te” met liederen van Taizé is deze zomer opgenomen in de Verzoeningskerk. Deze CD is een aantal dagen geleden uitgekomen. Daarnaast zijn er diverse nieuwe publicaties uit Taizé online te vinden:

  • Het zevende deel van de serie "De teksten van broeder Roger, oprichter van Taizé", getiteld “Aux côtés des plus pauvres” (Naast de armsten). In dit boek bevinden zich teksten van zijn hand uit 1977 - 1980, die nog niet eerder uitgegeven of niet meer beschikbaar zijn.
  • “Chants de Taizé : partitions vocales”. Dit boek bevat de Franse teksten voor de huidige Taizé liederen, inclusief nieuwe liederen die hier voor het eerst gepubliceerd zijn: 51 ostinatos en canons, met voorbeelden van dankzeggingen en voorbeden. Het bevat ook gezangen voor de eucharistie.
  • De DVD “Moments in the life of Brother Roger”, vorig jaar uitgegeven in het Frans en Engels, is nu ook beschikbaar in het Nederlands, Duits, Italiaans en Spaans.

Twee regionale bijeenkomsten in Taizé

Er heeft op 26 november een ontmoeting en viering plaatsgevonden in Taizé ter afsluiting van de lokale synode. Hierbij was Benoît Rivière aanwezig, de bisschop van Autun. En op 2 december werd een tweede ’Dag van de orthodoxie’ gehouden in Taizé, voorbereid door de orthodoxe gemeenschap van Chalon-sur-Saône.

Gebed

Wij prijzen u, eeuwige God. Onvermoeibaar spreekt u tot ons hart. Uw woord is onze troost. Het roept ons ook op om onszelf te laten transformeren door uw liefde.


 bericht nr. 19419 :  geplaatst op 07-12-2017 en 164 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken