TERUG
Tentoonstelling
ICONEN Anke en Arie Voorwinden-Duurkoop
Bergkerk
ICONEN Anke en Arie Voorwinden-Duurkoop
Expositie in de Bergkerk van 5 november 2017 tot 12 januari 2018

  • Icoon Moeder Gods van Tederheid

    R. Buijk 

Datum:

zondag 5 november 2017, 11:45 tot dinsdag 12 december 2017, 12:30

Locatie:

Dr.A. Kuyperlaan 2 2, Amersfoort
Bergkerk
Amersfoort

Geschilderd door Anke en Arie Voorwinden-Duurkoop

 

 


 

Wat is het geheim achter deze beeltenissen die gebruikt worden in de oosters-orthodoxe kerk? Ze hebben een religieuze betekenis en nemen eenzelfde plaats in als het geschreven woord van het evangelie en maken ook deel uit van de liturgie.Geruime tijd geleden raakte het echtpaar Voorwinden-Duurkoop geïnteresseerd in vragen als:wat is een icoon, hoe wordt die gemaakt en hoe ontwikkelde zich de inhoud en de vorm? 

 

Nadat Anke haar werk als beeldend creatief therapeute had beëindigd, schreven zij zich beiden in voor een cursus icoon-schilderen om antwoorden te vinden op deze vragen. Nadien volgde zeven jaar vaardigheidsontwikkeling in het atelier van Annemarie Schijf in Schoonhoven. Enige jaren geleden is Arie Voorwinden helaas overleden.

Van hun werk wordt een aantal iconen tentoongesteld. De bijgaande afbeelding toont de icoon "Moeder Gods van Tederheid", uit de tweede helft van de twaalfde eeuw. Deze wordt toegeschreven aan de schilder-evangelist Lucas. Een toelichting op papier is ter plaatse beschikbaar.

Door het schilderen ontstond voor Anke een sterke binding met het kerkelijk en liturgisch leven. Het bracht haar innerlijke rust en gaf vorm aan meditatie.

In de kapel van de Bergkerk heeft één icoon een vaste plaats. Afhankelijk van de tijd van het jaar en in het bijzonder bij de christelijke feestdagen wordt een passende beeltenis gekozen.

Bezichtiging op zondag na de dienst om ca. 11u45 of op afspraak met de beheerder, Dhr. R.Buijk, tel 033 4617917.

 

 

 bericht nr. 19282 :  geplaatst op 23-10-2017 en 184 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken