TERUG
Kerkconcert
Concert door QUINK in de Pieterskerk in Utrecht op 20 okt.
Org.Nederland
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2017-10-20)
Concert door QUINK in de Pieterskerk in Utrecht op 20 okt,

Graag nodig ik jullie uit voor een zeer bijzonder concert van Quink a.s. vrijdag 20 oktober in de prachtige Pieterskerk in Utrecht.

We brengen het volgende programma:


 

PSALMUS

(Liederen van Opgang)

 

Dit zeer afwisselende en boeiende programma is gebaseerd op de zogenaamde ‘opgangspsalmen’ of ‘psalmen van opgang’. We spreken over de Bijbelse psalmnummers 120 tot en met 134.

 

Componisten uit alle tijden werden geïnspireerd door de teksten die volgens de overlevering gereciteerd zouden zijn tijdens de pelgrimstochten op de trappen die leiden naar de tempel in Jeruzalem. Denk maar aan de beroemde tekst van Psalm 130 “vanuit de diepte roep ik tot U, o Heer”

( bijv. J.S.Bach: Aus der Tiefen, BWV 131 en het gelijknamige motet in drie delen van Mendelssohn, hier geprogrammeerd )

 

De opzet van het programma is als volgt:

De “opgang” bestaat uit Psalm 120 tot en met Psalm 134.

De ‘terugweg’ symboliseren we met de psalmnummers in omgekeerde volgorde.

Het resultaat is een alternerende beweging: 120-134-121-133-122-132, etc. tot beide ‘wegen’ hun uiteindelijke bestemming hebben bereikt.

 

Gekozen is voor gebruik van diverse gangbare ‘psalters’, verzamelingen psalmen.

In Nederland is het Geneefs Psalter het bekendst, met de psalmmelodiëen uit de 16e en begin 17e eeuw. De berijmde teksten van Clément Marot en Théodore de Bèze werden letterlijk gebruikt door Jan Pieterszoon Sweelinck maar ook door een 20e-eeuwse componist als Daan Manneke, beiden in dit programma vertegenwoordigd.

 

Daarnaast is het gebruik van het Anglican Psalter in dit programma verweven om afwisseling in kleur, stijl en tekstgebruik te realiseren (geen berijmde tekst maar vrij gereciteerde psalmteksten). Misschien leuk om te weten is dat iedere Engelse organist als afstudeeropdracht een eigen nieuw psalter moet schrijven. Dit levert een constante vernieuwing en uitbreiding van het reeds zo rijke repertoire op. Aanvullingen en afwisselingen in stijlen en bezetting bestaan verder uit o.a. (delen van) motetten van de Renaissance (o.a. Palestrina en LeJeune) via barok en klassiek (Schütz, Homilius) tot hedendaagse kerkmuziek (Olsson, Dalitz).

 


Kaarten (à € 25,- en € 15,- voor studenten en pas 65) zijn te bestellen viawww.pieterskerkconcerten.nl


We zien jullie graag!

namens Quink een hartelijke groet en tot vrijdag!


www.quink.nl

 

 

 

 

 bericht nr. 19253 :  geplaatst op 16-10-2017 en 201 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken