TERUG
Oecumene
Taizé Nieuwsbrief 28 sept 2017
OrganisatiesBuitenland
Taizé Nieuwsbrief 28 sept 2017

Taizé Nieuwsbrief 

Na de zomer: voortgang internationale ontmoetingen

Zoals elke zomer mochten we de maanden Juli en Augustus tot de drukste weken van het jaar rekenen. Er vonden enkele speciale evenementen plaats:

 • in Augustus was er een speciale reflectieweek voor 18-35 jarigen (lees later meer) 
 • in Juli werd er een speciale reflectieweek georganiseerd rondom het thema migratie
 • ook in Juli was er een speciale solidariteitsweek in het gezinnenverblijf ’Olinda’ 
 • aan het begin van de zomer was er een week waarin families uit de Donbass regio in Oekraïne in Taizé verbleven. Vanuit deze regio waren er de afgelopen paar jaar al een groep kinderen een maand in Taizé.
 • Naast deze projecten waren er nog enkele kleinere initiatieven.

Andere hoogtepunten waren enkele bezoeken van kerkleiders uit verschillende christelijke denominaties:

 • Kardinaal Baldisseri, de bisschop verantwoordelijk voor de voorbereiding van de synode over jongeren die plaats zal hebben in oktober 2018
 • Kardinaal Coccopalmerio uit het Vaticaan
 • De anglicaanse aartsbisschop van York, John Sentamu, met een groep jongvolwassenen
 • De primaat van Polen, Mgr Polak en enkele weken later Mgr Ryś, recentelijk benoemd tot aartsbisschop van Łódź
 • Verschillende katholieke en anglicaanse bisschoppen uit Engeland, Italië, Frankrijk en Puerto Rico
 • Aartsbisschop Job uit Chambésy (CH), die in Taizé de Orthodoxe liturgie heeft gevierd op de orthodoxe feestdag van de verheerlijking op de berg
 • Verschillende Orthodoxe priesters uit Wit-Rusland, Roemenië en Oekraïne
 • De Mennonitische pastor Larry Miller, voorzitter van het "Global Christian Forum"
 • Dominee Richard uit Benin, die enkele weken in Taizé verbleef, en verder nog vele andere protestantse voorgangers uit Letland, Estland, Zweden, Duitsland, Nederland, Frankrijk, de Verenigde Staten en andere landen

Na de zomer blijven de ontmoetingen doorgaan. Veel jongeren uit Duitsland en Frankrijk hopen naar Taizé te komen tijdens de maand Oktober. De belangrijkste informatie vind je op de volgende pagina.

Jezelf openstellen voor vriendschap om vrede te bevorderen

Van 20 tot 27 Augustus werd de derde reflectieweek voor 18-35 jarigen (engels) georganiseerd in Taizé. Er namen uiteindelijk meer dan 2000 jongeren deel uit verschillende Europese landen en uit andere continenten, daarbij ondersteund door ruim 200 vrijwilligers uit alle continenten die afgevaardigd waren deze zomer. ’s Ochtends en ’s middags werden er workshops georganiseerd onder leiding van sprekers uit diverse landen en uit verschillende lagen van de samenleving. Er waren onder anderen: verantwoordelijken voor non-profitorganisaties, academici, hooggeplaatste functionarissen, politieke vertegenwoordigers, mensen actief in de interreligieuze dialoog en kunstenaars.

Broeder Alois zei in zijn overdenking donderdagavond (engels): "Deze week spreken we veel over de verantwoordelijkheid die we hebben als christenen in onze samenleving. Tegelijkertijd keren we terug naar de bronnen van ons geloof, door middel van gezamenlijk gebed en overdenking van de Bijbel. Menselijke verantwoordelijkheid en de zoektocht naar God, deze beide werkelijkheden zijn los van elkaar te zien."

Een weekendontmoeting in Finland

Eind Augustus vond er een weekendontmoeting plaats in Hamina, Finland op de grens met Rusland waarbij een broeder van de gemeenschap aanwezig was. Het weekend was deel van de honderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van Finland. De uitnodiging was een initiatief van de stad Hamina tezamen met de Lutherse, Orthodoxe, Katholieke en verder andere protestantse (vrije) kerken.

Een bezoek van twee broeders aan Tanzania

Begin Juli bezochten twee broeders die leven in de fraterniteit van Taizé in Nairobi, Kenia, de steden Mwanza en Dar es Salaam in Tanzania. Door het bezoek was het mogelijk enkele jongeren te ontmoeten die eerder in Taizé waren geweest, of die deelgenomen hadden aan retraites, ontmoetingen of gebedsdiensten, georganiseerd door de broeders in Kenya. Er werden verschillende gebeden gehouden in lokale kerken. Ontmoetingen met katholieke en lutherse bisschoppen maakte het mogelijk om te spreken over de begeleiding en de training van jongvolwassenen.

Kleine tijdelijke gemeenschappen: Het project wordt voortgezet en uitgebreid

Gedurende de zomer werd het project van de kleine tijdelijke gemeenschappen voortgezet en verder uitgebreid buiten Europa. Derhalve brachten drie jongeren een maand door in Bouet, Hoog-Egypte, ondergebracht bij de zusters van de Karmel van de Heilige Jozef. In Algerije konden drie jonge vrouwen een gemeenschap vormen waarin dialoog tussen moslims en christenen centraal stond in het verlengde van ontmoetingen met studenten uit verschillende Afrikaanse landen. Een laatste voorbeeld betreft een kleine gemeenschap die werd georganiseerd in Saida, Libanon, alwaar de Fratelli gemeenschap drie jongeren uit Duitsland verwelkomde die deel konden nemen aan pastorale en culturele activiteiten met Libanezen, Syriërs en Palestijnen ; voornamelijk kinderen.

Op de website: Dagelijkse publicatie van bijbelteksten

Elke dag worden er nu drie teksten beschikbaar gemaakt op de site:

Agenda

 • Roemenië. Van 13 september tot 9 oktober leven Marion (France), Elli, Karin and Elisabeth (Germany) in een kleine tijdelijke gemeenschap in Roman in Roemenië. Ze zullen worden ontvangen door Conventuele Franciscaanse broeders en helpen daar mee met educatieve activiteiten waarmee ze de Roma bevolking ondersteunen. 
 • Wit-Rusland. Van 4-11 Oktober (Wit-Russisch), zullen twee broeders de groepen bezoeken in Wit-Rustland die dit jaar naar Taizé kwamen, en de groepen die zich voorbereiden om af te reizen naar Bazel aan het einde van dit jaar voor de Europese ontmoeting.
 • Oekraïne. Van 11-22 Oktober worden er gebeden georganiseerd met liederen van Taizé in Kiev, Lviv en andere steden, in het kader van een bezoek dat twee broeders zullen brengen (oekraïens) aan het land. 
 • Nederland. Van 12-23 November zullen twee broeders van de gemeenschap een bezoek brengen aan Nederland. Ze zullen deelnemen aan ontmoetingen en gebedsdiensten in verschillende plaatsen in het land. Zie de volgende pagina voor een meer gedetailleerd programma. 

Gebed

Jezus, u aarzelt nooit ons te verwelkomen, u komt altijd naar ons toe, waar we ook zijn. U moedigt ons aan anderen lief te hebben met dezelfde liefde waarmee u ons vervuld.bericht nr. 19198 :  geplaatst op 28-09-2017 en 193 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken