TERUG
Kerkopbouw
De kaarten zijn geschud in katholiek Utrecht
Katholiek
De kaarten zijn geschud in katholiek Utrecht

Het gonst van de geruchten in katholiek Utrecht. De drie parochies van de Domstad gaan fuseren en hebben onlangs een toekomstplan gemaakt voor de gebouwen, zo laat het nieuwe fusieparochieblad Tussentijds weten. De parochiebesturen hebben de verwachting uitgesproken “dat er op langere termijn twee kerkgebouwen als centra voor de liturgie en de bediening van de sacramenten overblijven”, aldus het magazine.

Afgelopen donderdag was er een eerste van vijf gesprekken met parochianen over het vanwege sterk verminderde kerkgang noodzakelijk geworden afstoten van godshuizen. Vandaag vond een tweede gesprek plaats en de komende dagen zijn er nog drie ontmoetingen.

Volgens ingewijden is deze gespreksronde het sluitstuk van een ontwikkeling waarvan de uitkomst al jaren geleden vaststond: de Augustinuskerk (foto boven) en de Aloyisiuskerk (foto onder) blijven als liturgische centra in Utrecht over, waarbij de eerste tot kathedraal wordt verheven.

Momenteel ondergaat de ‘Augustinus’ een ingrijpende restauratie, ongetwijfeld ter voorbereiding hierop.

De Catharinakathedraal verkeert al geruime tijd in een deplorabele toestand. Een doorsnee dorpskerk ziet er nog tien keer beter uit dan dit verwaarloosde gebouw naast Museum Catharijneconvent, dat dringend verlegen zit om meer ruimte en dolgraag uit wil breiden in deze kerk.

De gunstig gelegen Aloysiuskerk gooit de hoogste ogen als tweede liturgische hotspot. Een geldverslindende verbouwing van het ernaast gelegen pastoraal centrum waarbij een luxe appartement voor de nieuwe ambitieuze stadspastoor Ton Huitink werd gerealiseerd, maakt de kerk klaar voor de toekomst.

De kaarten zijn de geschud in katholiek Utrecht.

 bericht nr. 19136 :  geplaatst op 11-09-2017 en 117 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken