TERUG
Vluchtelingen
Gezin uit Amersfoortse Sint Joriskerk dreigt te worden uitgezet naar ArmeniŽ
St Joriskerk
Gezin uit Amersfoortse Sint Joriskerk dreigt te worden uitgezet naar ArmeniŽ
Al ruim negen jaar woont de 34-jarige alleenstaande moeder Armina Hambartsjumian met zoon Howick (12) en dochter Lily (11) in Nederland.
De vrouw, lid van Gereformeerde Bondsgemeente die zondags samenkomt in de Amersfoortse Sint Joriskerk, dreigt maandag te worden uitgezet naar ArmeniŽ.
Met of zonder haar kinderen.


meisje
2


Dinsdagmorgen heeft de vreemdelingenpolitie Hambartsjumian in het asielzoekerscentrum in Amersfoort opgepakt, zei advocaat Claire Mayne donderdagmiddag. Haar kinderen waren op dat moment uit logeren en verblijven voor zover bekend nog steeds op hun logeeradres.

De advocaat probeert uitzetting te voorkomen. Volgens haar is Hambartsjumian etnisch Armeens, maar in Azerbeidzjan geboren. Via Rusland is ze uiteindelijk in Nederland terechtgekomen. Azerbeidzjan en Rusland zeggen de vrouw niet te kennen. Dat gold aanvankelijk ook voor Armenië.

„Het land gaf lange tijd niet thuis. Daarom wilde mijn cliënt een buitenschuldprocedure starten. Toen begon de Dienst Terugkeer en Vertrek druk op haar uit te oefenen. Ineens bleek dat Armenië toch een ”laisser passer” heeft afgegeven, een eenmalige brief waarmee het gezin naar Armenië kan reizen. De gegevens die erop staan, kloppen echter niet. De namen van de kinderen zijn onjuist vermeld.”

De verkeerde gegevens verontrusten de advocaat. Ze vreest dat het ertoe kan leiden dat het gezin in Armenië in de illegaliteit terechtkomt.

Mayne vindt de voorgenomen uitzetting van Hambartsjumian opmerkelijk, want de vrouw werkte tot nu toe mee aan een vertrek. Merkwaardig noemt de advocaat de veranderde opstelling van Armenië en het feit dat Nederland over de erkenning op basis van andere namen geen vragen heeft gesteld aan het land.

Formatietafel

De dreigende uitzetting is schandalig en onacceptabel, vindt Martin Vegter van Defence for Children. Hij verwijst naar het VN-kinderrechtenverdrag, waarin onder meer staat dat kinderen recht hebben op de best mogelijke ontwikkeling. „Als ze worden uitgezet, is dat een flagrante schending van dit verdrag. Howick en Lily zijn in Nederland geworteld. Ze zitten in Amersfoort op school en hebben er hun vriendjes. Het enige verschil met hun klasgenoten is dat ze geen paspoort hebben.”

Omdat de kinderen langer dan vijf jaar in Nederland wonen, zouden ze in aanmerking moeten komen voor het kinderpardon, stelt Vegter. Hij vreest dat Howick en Lily in Armenië geen goede toekomst krijgen. „Defence for Children heeft in januari een rapport gepubliceerd over gezinnen die lange tijd in Nederland hebben gewoond en vorig jaar zijn uitgezet naar Armenië. De belangrijkste bevinding was dat families op alle mogelijke terreinen moeilijkheden ondervinden. Alle kinderen bleken psychische problemen te hebben.”

Defence for Children doet er alles aan om de staatssecretaris Dijkhoff op andere gedachten te brengen, zegt Vegter. Hij wijst erop dat het uitzetten van asielzoekers die al lang in Nederland wonen politiek gevoelig is. „Dit controversiële thema ligt naar verluidt op de formatietafel. Laat de demissionaire staatssecretaris zich daarom terughoudend opstellen en actie op dit dossier overlaten aan een volgend kabinet.”

Klasgenoten van Lily en Howick vertrekken morgen met de bus naar Den Haag, waar ze een brandbrief overhandigen aan Kamervoorzitter Arib.

Gods ontferming

Hambartsjumian is helemaal stuk en ontredderd, vertelt ds. W. J. Dekker van de Sint Joriskerk in Amersfoort, waar de vrouw en haar twee kinderen zijn aangesloten. Ook de predikant zelf reageert aangeslagen, vlak nadat hij de vrouw gistermiddag donderdag telefonisch heeft weten te spreken. „Is er in ons land dan helemaal geen ruimte meer voor mensen als Armina en haar kinderen? In Armenië zal ze op straat terecht komen, want daar komt ze niet vandaan.”

Vrijdag hoopt hij de vrouw te bezoeken in het detentiecentrum in Zeist. Daarnaast laat de hervormde gemeente haar stem horen aan de politiek. Namens de kerkenraad heeft ds. Dekker gisteren donderdag een brief verstuurd aan de burgemeester van Amersfoort, staatssecretaris Dijkhoff en de Tweede Kamerfracties van CDA, CU en SGP. Daarin wijst hij vooral op het belang van Howick en Lily: „Wat hebben deze kinderen te zoeken in een land dat het hunne helemaal niet is?” Uitzetting is volgens de kerkenraad allerminst in het belang van deze kinderen en in strijd met de rechten van het kind.

Of zo’n brief nog zin heeft, nu de vrouw maandag al uitgezet dreigt te worden? Er is weinig tijd, erkent ds. Dekker, die zich er desondanks niet bij neer wil leggen. „Ons menselijk handelen verbind ik met hoop op Gods ontferming. Ik geloof in een God die dingen kan doen die wij voor onmogelijk houden.”

Het gezin van Hambartsjumian raakte bij de wijkgemeente betrokken door contacten die de kerk heeft met het Amersfoortse azc, waar uitsluitend uitgeprocedeerde gezinnen verblijven. Het „verdrietige bericht” over de Armeense vernam de predikant dinsdagochtend via een appgroep van gemeenteleden die contact onderhouden met asielzoekers. „Je weet dat dit boven haar hoofd hangt, maar tot nu toe wist ze uit handen van de Dienst Terugkeer en Vertrek te blijven omdat niet duidelijk was waar naartoe ze zou worden uitgezet. En als geen land haar wil hebben, kan ze nergens heen. Daarnaast geldt: hoe langer de kinderen in Nederland zijn, hoe groter de kans dat ze mag blijven. Die stille hoop hadden we.”

Het is niet voor het eerst dat de Sint Joriskerk de politiek aanschrijft. Vorig jaar zomer, toen een Georgisch gezin dat met de gemeente meeleeft uitgezet dreigde te worden, vroeg de gemeente in een brief al aandacht voor het asielbeleid. „Zou behalve recht en rechtvaardigheid niet ook barmhartigheid leidend moeten zijn bij de beoordeling van asielaanvragen?”

 

 

 Teken de petitie. Dit mag niet gebeuren, laat uw hart spreken!!!!

 Het kan u haast niet ontgaan zijn, uitzetting dreigt voor 2 kinderen, Howick (12 jaar) en Lily (11 jaar) die al 9 jaar in Nederland zijn. De kinderen zijn volledig geïntegreerd in onze maatschappij en zitten op basisschool het Anker in het Soesterkwartier te Amersfoort.

 

De klasgenoten van de kinderen zijn gisterenvrijdag 11-08-2017 naar Den Haag geweest om hun proteststem te laten horen en om een brandbrief aan te bieden aan de onderhandelaars van het nieuwe kabinet en staatssecretaris Dijkhoff. Nog twee dagen om te voorkomen dat Howick en Lily naar Armenië moeten; een land waar zij en hun moeder nog nooit geweest zijn en waarvan ze de taal niet spreken. 

Dit kan en mag niet gebeuren, teken s.v.p. de petitie om uw tegenstem te laten horen: 

https://howickenlilymoetenblijven.petities.nl


 

Defence for Children - Schokkend: kinderen uitzetten na meer dan 9 jaar in Nederland

Wereldwijd actief voor de rechten van het kind - Schokkend: kinderen uitzetten na meer dan 9 jaar in Nederland, schokkend:, kinderen, uitzetten, meer, jaar,…

DEFENCEFORCHILDREN.NL

 

Meer informatie op:

·         https://www.defenceforchildren.nl/p/140/6407/mo233-m80/schokkend%3A-kinderen-uitzetten-na-meer-dan-9-jaar-verblijf-in-nederland#.WYxvbKHDs7g.facebook

·         Meer informatie is onder andere op de site van het AD te lezen: http://www.ad.nl/amersfoort/petitie-om-uitzetting-lily-en-howick-tegen-te-gaan~a1f7f9f1/

·         http://www.ad.nl/amersfoort/lily-en-howick-mogen-uitgezet-worden~adcdd7eb6/

 

Graag dit bericht zo veel mogelijk verspreiden. Het is al bijna maandag 14-08-2017. Laten we dit niet toestaan.

 

Met vriendelijke groet,

 

 

Jan Elzen

Emmaüskerk  Soesterkwartier

 

 

Zie ook:

Na negen jaar weg uit Nederland (artikel Nederlands Dagblad)

 

 Uit Reformatorisch Dagblad:

 

 

Klas protesteert tegen uitzetting kinderen naar Armenië

 

ANP-52685426
3

Klasgenoten van Howick (12) en Lily (11) uit Amersfoort hebben vrijdagmiddag op het Binnenhof bij de Tweede Kamer actie gevoerd tegen de uitzetting van de kinderen naar Armenië. 

De kinderen worden volgens plan maandag, samen met hun moeder, uitgezet. Dat stuit op veel verzet. De leerlingen van de Amersfoortse basisschool ’t Anker wijzen erop dat het gezin al ruim negen jaar in Nederland woont en dat de kinderen volledig vernederlandst zijn. Ze zijn nog nooit in Armenië geweest.

De jeugdclub van de St. Joriskerk in Amersfoort, waar de moeder lid is, schreef een brief aan staatssecretaris Dijkhof. Daarin schrijven zij dat ze de kinderen veiligheid gunnen zodat „zij op hun beurt hun steentje kunnen bijdragen aan een veilige samenleving.” Howick en Lily bezoeken al enkele jaren de jeugdclub van de kerk.

meisjeLees ookGezin uit Amersfoortse Sint Joriskerk dreigt te worden uitgezet naar Armenië

De organisatie Defence for Children vindt de uitzetting onacceptabel en schokkend. Zij benadrukt dat de kinderpardonregeling –om kinderen alsnog in Nederland te houden– op tafel ligt bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering. Dit is daarom niet het moment om Howick en Lily uit te zetten, stelt de organisatie.

VVD-kopstuk Zijlstra, die bij de formatie is betrokken, ziet dat anders. Je kunt een wet niet even bevriezen, stelt hij. „Het uitzetten van kinderen is een verschrikkelijke zaak, maar je kunt een besluit van een rechter niet naast je neerleggen.”

 

 

 

 bericht nr. 19032 :  geplaatst op 11-08-2017 en 706 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken