TERUG
Evenementen
Deventer Boekenmarkt Op 6 aug. 2017
Org.Nederland
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2017-08-06)
Deventer Boekenmarkt
Op zondag 6 augustus 2017 vindt in de boeken- en Hanzestad Deventer de 29e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt.
In totaal zijn 878 kramen gevuld met vele duizenden boeken: ruim 6 kilometer markt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Neder­land.
De markt begint om 9.30 uur, maar al om 7.00 uur zijn er de eerste bezoekers.


zondag 6 augustus 2017


De Deventer Boekenmarkt vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in augustus en wordt bezocht door ruim 130.000 personen. Door het grote aantal kramen is de Deventer Boekenmarkt uitgegroeid tot de grootste van Europa. De markt ken­merkt zich echter niet alleen door kwantiteit, maar ook door kwali­teit. Het aanbod varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, van kunst tot topografie.

Om bezoekers wegwijs te maken in het grote aanbod is het Deventer Boekenmarkt­boekje 2017 verschenen. Hierin is een overzicht te vinden van alle deelne­mers, plattegronden en specialisaties. Het handzame boekje is voor € 2,- verkrijgbaar bij o.a. VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis), de informatiekramen op de Boekenmarkt of t/m 1 augustus te bestellen via de webwinkel van VVV Deventer (www.deventer.info).

Daarnaast is er een omvangrijk randprogramma met muziek, optredens, exposities en culturele activiteiten. Tevens zijn de winkels geopend vanwege koopzondag.

Van Tuinfeest tot Wartaal

De avond voorafgaand aan de Boekenmarkt, op zaterdag 5 augustus, vindt poëziefestival Het Tuinfeest plaats. Vanaf 16.00 uur dragen ruim 30 dichters uit Nederland en België voor uit eigen werk in het intieme decor van de middeleeuwse kloostertuinen rondom Theater Bouwkunde. Met dit jaar onder meer Martijn Benders, Bart Chabot, Tjitske Jansen en Menno Wigman. Özcan Akyol is dit jaar gastprogrammeur van één van de tuinen. In de tuin van Eus vindt u o.a. optredens van Ellen Deckwitz, Nico Dijkshoorn, Ester Naomi Perquin en Henk Spaan. Het programma wordt verder omlijst door muziekoptredens van onder meer Jeangu Macrooy en Rosanne Philippens. Info/kaartverkoop: www.hettuinfeest.nl 

Zaterdag 5 augustus vindt in de binnentuin van het Burgerweeshuis de platenbeurs Deventer Vinylstadplaats, georganiseerd door muziekwinkel Variaworld en poppodium Het Burgerweeshuis. Muziekhandelaren uit het hele land brengen de mooiste en meest gevarieerde vinylplaten naar Deventer.
Cultureel Café De Hip (Brink 21) biedt de vierde editie van Wartaal. Een programma waarin een bijzondere taalvirtuoos centraal staat. Andere jaren waren dat bijvoorbeeld Drs. P en Johan Cruijff. Op vrijdagavond 4 augustus is de Grote Deventer Taalstrijd, het grootste dictee van Deventer, op zaterdag 5 augustus een Talkshow over Taal, met bekende en minder bekende artiesten en presentatoren en op zondag 6 augustus het Boekencafé met een Boekenmarktlunch en jaarlijkse boekenopslag.
Verder zijn er op de Deventer Boekenmarkt een aantal kleinschalige muzikale en theatrale optredens en activiteiten. Zo kunnen bezoekers dichten op een heuse Poëziefiets en geeft het Mobiel Grafisch Museumop de Brink demonstraties van het drukken volgens de boekdrukkunst.
In de Grote of Lebuinuskerk vindt op zondag 6 augustus de Manifestatie Boek der Boeken plaats, georganiseerd door het Nederlands Bijbelgenootschap en de Protestantse Gemeente Deventer. De manifestatie start om 10.00 uur met een viering waarbij Lija Hirsch Hebreeuwse psalmen zingt. Er is aandacht voor Maarten Luther, die de Bijbel voor het gewone volk toegankelijk wilde maken. Daarnaast zijn er diverse activiteiten zoals een creatieve kinderhoek, presenteert een kunstenaar zijn diavoorstelling over o.a. Hebreeuwse letterkunst, en zijn er boeken te koop. Tot slot zijn er orgelconcerten, kan de toren beklommen worden en kan men terecht voor een hapje en drankje.

Exposities
Op het Burgemeestershof (Stadhuis, Grote Kerkhof 1) vinden tijdens de Boekenmarkt van 10.00-17.00 uur speciale activiteiten en lezingen plaats in het kader van 150 jaar Rode Kruis.
In de Bergkerk (Bergkerkplein 1) is t/m 27 augustus de nationale tentoonstelling Roofkunst te zien, waarin het verhaal wordt verteld van de kunsthandel voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 5 en zondag 6 augustus geopend van 11.00-17.00 uur, entree € 15,-.

Daarnaast zijn er diverse exposities rondom het thema boeken die ook op zondag 6 augustus zijn geopend:
Op de bovenste etage van boekhandel Praamstra (Keizerstraat 2) is er de expositie IJsselblogs met tekeningen van beeldend kunstenaar Lies Kortenhorst en een publicatie met teksten van blogger Marten Heijs.
In het Etty Hillesum Centrum (Roggestraat 3, entree € 3,-) is er o.m. de expositie Etty en de Engel. Mark Visione gebruikte de dagboeken van Etty Hillesum als inspiratie voor een serie ‘collagraphs’, een bijzondere drukvorm.

Book Express
Ook dit jaar kunnen zware boekentassen tijdens de Boekenmarkt worden afgegeven bij de Book Express. Vanaf het afgiftepunt op de Boekenmarkt (Welle ter hoogte van het veerpontje), brengt de Fietskoerier Deventer de boeken voor € 2,- naar het NS-station, het parkeerterrein op de Worp of het parkeerterrein (bereikbaar via pendelbussen) nabij de A1. Hier staat een Boekentasbewaarbus waar de boeken weer kunnen worden opgehaald.

Hoe naar de Deventer Boekenmarkt?
Deventer is goed bereikbaar met de trein en bus. Vanaf het station Deventer is het 3 minuten lopen naar de Boekenmarkt. Speciaal voor de Deventer Boekenmarkt biedt NS een evenementenretour aan waarmee men voor een vaste prijs van € 12,- vanaf iedere willekeurige plaats in Nederland reist naar de Deventer Boekenmarkt.
Reisinfo: tel. 0900 9292 of www.ns.nl
Let op! In verband met werkzaamheden rijden er t/m 7 augustus bussen in plaats van treinen tussen Zutphen en Dieren, en Zutphen en Apeldoorn.
Per auto: volg de parkeerroute rondom het centrum, o.a. naar Centrumgarage (24 uur per dag, 7 dagen per week open), parkeergarages Brink, de Boreel en Stationsplein (parkeergarage Stadspoort is wegens werkzaamheden niet toegankelijk).
Komende vanaf de A1 is er vlak na de afslag Deventer een extra parkeerterrein met pendelbussen naar het centrum/Boekenmarkt (halte Pikeursbaan). De pendelbussen rijden van 7.30-18.00 uur. Kosten € 9,- per auto.
Ook is er een extra parkeerterrein op de Worp. Vanaf de Worp vaart het pontje deze dag van 7.00-23.00 uur (retour: € 1,50, enkel: € 1,00, t/m 3 jaar gratis).
Gratis fietsenstallingen: NS-station (fietskelder), Op de Keizer en het Lamme van Dieseplein (beiden bewaakt en geopend van 8.00-18.00 uur).

Organisatie       
De Deventer Boekenmarkt wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer en is mogelijk dankzij de Provincie Overijssel, de Gemeente Deventer en sponsoren van Deventer Evenementenstad.

Voor meer informatie: www.deventerboekenmarkt.nlbericht nr. 19017 :  geplaatst op 02-08-2017 en 175 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken